Een mentor maakt het verschil voor een cliënt.
Een mentor maakt het verschil voor een cliënt. (Foto: aangeleverd)

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Word mentor!

REGIO - Er is een groeiende groep mensen die hulp nodig heeft bij het houden van de regie in zorg en welzijn. Mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking of dementie, die geen familie of naasten hebben die hulp kunnen bieden.

Een mentor is de oplossing. Die behartigt de persoonlijke belangen van een cliënt en treedt op als wettelijk vertegenwoordiger. Samen -in overleg met zorgverleners en behandelaars- zorgt die voor een zo goed mogelijke kwaliteit van zorg en welzijn.

Voor de 75-jarige Carla, die rolstoelgebonden is en niet kan praten. Zij ziet en begrijpt echter veel, waardoor een goed contact opbouwen mogelijk is. Zij wordt heel blij van bezoekjes en vooral van een wandeling buiten. Of voor Otto, 62 jaar met een psychiatrisch ziektebeeld, die al bijna zijn hele leven in een zorginstelling woont. Hij is zorgmijdend en niet in staat om echt contact te hebben. Dit betekent dat het mentorschap op afstand wordt uitgevoerd in regelmatig overleg met de persoonlijk begeleider, de psychiatrisch verpleegkundige of betrokken arts.

Het mentorschap is een wettelijke beschermingsmaatregel, die wordt toegewezen door de rechter. Hiervoor wordt de Stichting Mentorschap Noordwest Midden door de rechter benoemd. Een vrijwillige mentor gaat aan slag bij deze stichting en voert het mentorschap uit met een mandaat van deze stichting. De stichting schoolt, ondersteunt en begeleidt.

Affiniteit met volwassenen met een beperking? Minimaal op mbo-4 niveau opgeleid? Ongeveer zes uur per maand beschikbaar? Aanmelden kan bij Wendy Stam. tel. 06-23375483 of wstam@stichtingmentorschap.nl.. Meer informatie: www.stichtingmentorschap.nl.