Rick Pronk rooit Opperdoezer Rondes met zijn gezin.
Rick Pronk rooit Opperdoezer Rondes met zijn gezin. (Foto: VidiPhoto)

Binnenkort weer overheerlijke Opperdoezers rondes eten

OPPERDOES - Aardappeltelers Koos Zwaan en Rick Pronk oogsten samen met hun vrouwen en kinderen de eerste Opperdoezer Rondes met de hand. Een hoogtepunt voor de telers, maar ook zeker voor de consument, die uitkijkt naar hun eerste maaltje.

Lekker met roomboterjus, peper en zout

Opperdoezer Rondes rooien is een zorgvuldige klus, omdat de beroemde aardappel aan het begin van de zomer nog een gevoelige schil heeft. Deze kan met schil en al gegeten worden, staat bekend om zijn romige smaak en is bij kenners enorm populair. Dat is mede te danken aan de zavelgrond om en nabij het West-Friese dorpje Opperdoes.

De oogst is dit jaar iets later dan normaal. Vanwege een koudeperiode in februari zijn de aardappelen iets later gepoot. Mede door de droogte is de smaak en kleur van de Opperdoezer dit jaar van hoge kwaliteit.

Smaak en kleur van hoge kwaliteit

De ambachtelijke aardappel is de enige met een ‘Beschermde Oorsprongs Benaming’, die toegekend wordt aan bijzondere, streekgebonden producten. De aardappel mag enkel geteeld worden op circa 100 hectare rondom het dorp Opperdoes. Vanaf begin juli is de delicatesse verkrijgbaar bij supermarkten en groentespeciaalzaken. In totaal zijn er vijftien telers die tot en met augustus deze zomeraardappel rooien. Naar verwachting bedraagt de oogst dit jaar zo’n 1 miljoen kilo.