Oxville botste met de Meervaart en zoekt nu andere huisvesting.
Oxville botste met de Meervaart en zoekt nu andere huisvesting. (Foto: aangeleverd)

Oxville Cinema zoekt huisvesting

NIEUW-WEST – Tijdens de onlangs gehouden commissievergadering kwam Carlo Dias, een van de oprichters van de stichting Oxville Cinema inspreken. Samen met de bewoners bouwt het filmhuis aan een ‘community van filmliefhebbers’, met een zo breed mogelijk aanbod voor jong en oud. De voorstellingen van Oxville vonden tot nu toe plaats in de Blauwe zaal van de Meervaart, maar de toekomstvisie van Oxville botste met die van De Meervaart.

Toekomstvisie filmhuis botst met De Meervaart

De stichting mist continuïteit. Dias: “Daarom hebben wij besloten De Meervaart achter ons te laten en we zijn nu op zoek naar een andere, tijdelijke of vaste nieuwe locatie in Nieuw-West.” Dias verzocht het stadsdeel om als 'strategisch partner' in de stichting te stappen, omdat het daarmee gemakkelijker is om financiering te krijgen voor projecten.

Dick Spruitenburg (GroenLinks) had eerder al kennis gemaakt met Dias. Spruitenburg had mondelinge vragen voor het dagelijks bestuur (db) ingediend. Aan Dias vroeg hij een toelichting van de samenwerking met de buurt.

Geen bioscoop of filmhuis

Toen Oxville twee jaar geleden startte, was er geen bioscoop of filmhuis in ons stadsdeel. De oprichters, die in Nieuw-West zijn geboren en werken in de filmindustrie, zijn ‘de wijk in gegaan’. Samen met bewoners stelden ze een lijst van films op die de bewoners graag wilden zien. Dias’ ervaring is, dat film een middel kan zijn om mensen met elkaar te verbinden.

Hans van der Straeten (VVD) vroeg naar het aantal bezoekers. Dat is sinds de start toegenomen van gemiddeld 21 bezoekers naar gemiddeld 72. Van der Straeten raadde het filmhuis aan een plan te maken om meer bezoekers te trekken.

De voorzitter van de Stadsdeelcommissie, Sarah Biddle (GroenLinks) vroeg een reactie aan het db-lid voor cultuur, Ronald Mauer (D66), maar die wachtte liever om ná de insprekers ook meteen antwoord te geven op de mondelinge vragen van Spruitenburg.

Unieke en onmisbare bijdrage

Mauer: “Het DB is het met de fractie van GroenLinks eens dat Oxville Cinema een unieke en onmisbare bijdrage levert aan het cultuuraanbod in Nieuw-West. Het stadsdeel heeft al een aantal keren projectsubsidie verleend. Een ‘partnerschap’ kent het stadsdeel niet.

De Meervaart kan niet de gewenste ‘vaste tijden’ voor Oxville beschikbaar stellen. Ook vindt de Meervaart de bezoekersaantallen wat tegen vallen, in relatie tot wat ze zelf kunnen in de zalen.

Tenslotte wordt in de nieuwe Meervaart geen rekening gehouden met reguliere filmvertoning.

Het stadsdeel heeft met de OBA en de projectleiding van het Osdorpplein aan Oxville aangeboden om gebruik te gaan maken van het huidige Stadsloket. Dat pand is nu nog in gebruik. Voor de tussentijd wordt het lastig, want wij zijn geen makelaar en we hebben ook geen afdeling Vastgoed meer. Mogelijk kan het World Fashion Center of Broedplaats De Vlugt ruimte bieden.”

Cees Fisser