Leerlingen van de Amsterdamse basisscholen weten al jaren hoe ze onder andere groente moeten telen.
Leerlingen van de Amsterdamse basisscholen weten al jaren hoe ze onder andere groente moeten telen. (Foto: Pixabay)

100 jaar Amsterdamse schooltuinen

REGIO - In 2020 bestaan de schooltuinen honderd jaar. In Amsterdam wordt dit gevierd met onder meer een schooltuin in de tuin van het Rijksmuseum, een tentoonstelling in het Stadsarchief en nu ook een schooltuinfilm die vandaag, woensdag 7 oktober, in première gaat. De film is vanaf 8 oktober in 93 bioscopen en filmhuizen in heel Nederland te zien zijn.

De Schooltuin is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje er vandoor gaat met hun worteltjes.

Natuur in de stad

Niet alleen voor de mens maar ook voor dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Van de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen naar de vos die als het hek ’s avonds dicht is op pad gaat. Ook dat kun je zien in De Schooltuin. Filmmaker EMS FILMS nam het initiatief om deze documentairefilm te maken. EMS FILMS is bekend van haar films over de Nederlandse natuur zoals De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. Films waarmee ze inmiddels meer dan een anderhalf miljoen bezoekers mee hebben getrokken in de Nederlandse bioscopen en een veelvoud daarvan nationaal en internationaal op festivals, tv en (online)media. De thema’s voedsel, biodiversiteit en natuur zijn actueler dan ooit.

Grote meerwaarde

Intussen is wetenschappelijk bewezen dat in de natuur spelen en in de grond wroeten goed is voor de ontwikkeling van het kind. Dat heeft alles te maken met het in aanraking komen met bodembacterieen, die een rol spelen bij het aanmaken van serotonine. Daarnaast heeft het positieve invloed op het afweersysteem. Schooltuinieren helpt ook om bij kinderen een positieve houding ten opzichte van gezond voedsel te ontwikkelen. Wat je zelf gekweekt hebt, wil je ook proeven!

Joris Bijdendijk, chefkok van het Rijksrestaurant, verleende zijn medewerking aan de film. “De boerderij van mijn ouders in de Ardennen en de schooltuin lessen die ik als achtjarig jongetje kreeg van meester Meester, draag ik nog steeds met mij mee. Ze zijn mij altijd bijgebleven en hebben mij geïnspireerd om kok te worden. Ik ben ongelooflijk trots dat ik mocht meewerken aan de schooltuinen film.” Tijdens het Cinekidfestival verzorgt hij op zaterdagochtend 10 oktober een masterclass vanuit het Ketelhuis in Amsterdam die live naar een aantal andere bioscopen worden gestreamd.

Parels in de stad

'De Amsterdamse Schooltuinen: dertien parels in onze mooie stad. Al bijna 100 jaar maken wij generaties Amsterdamse kinderen vertrouwd met de natuur en met de oorsprong van hun eten. We leren ze van de natuur te gaan houden, hoe belangrijk de natuur voor ons is en om er respectvol mee om te gaan. Voor generaties Amsterdamse kinderen is het bezoek aan de schooltuin al decennia lang het hoogtepunt van de week: De schooltuinles, vraag een willekeurige Amsterdammer ongeacht welke leeftijd, naar zijn of haar schooltuin, en je hebt een verhaal. Dierbare herinneringen van onschatbare waarde aan een bijzondere voorziening. Toen, nu en voor de toekomst. Ik ben er ongelofelijk trots op dat wij als stad deze voorziening in huis hebben', reageert Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs.


De Schooltuin draait vanaf 8 oktober in de bioscopen en filmhuizen. Zie: www.dewildestad.nl/schooltuin/filmladder/.





Artikel is laatst opgesl sinds 12:48OpslaanArtikelen > Artikel schrijven