De Blauwe zaal in De Meervaart, met op de voorgrond de wethouders Van Doorninck (links) en Meliani.
De Blauwe zaal in De Meervaart, met op de voorgrond de wethouders Van Doorninck (links) en Meliani. (Foto: Cees Fisser)

De Meervaart in de Sloterplas kan een 'gamechanger' zijn

NIEUW-WEST - De Amsterdamse wethouders Van Doorninck en Meliani hadden voor een bijeenkomst op 29 september de stakeholders van een nieuw theater De Meervaart uitgenodigd. Naast ruimte bieden voor vragen, wilden de wethouders ook hun nieuwe participatietraject aankondigen.

Wethouders Marieke Van Doorninck van Ruimtelijke Ontwikkeling & Duurzaamheid, en Touria Meliani van Kunst & Cultuur, hadden hun participatietraject voor een nieuwe Meervaart al toegelicht aan de leden van de stadsdeelcommissie Nieuw-West op een besloten bijeenkomst. Om kennis te nemen van dat traject werden tijdens de commissievergadering de stakeholders uitgenodigd.In die uitnodiging stond: "Bewoners en belanghebbenden hebben tijdens een participatietraject in 2019 meegedacht over mogelijke locaties voor het nieuwe Meervaarttheater. De afwegingen per locatie zijn bestuurlijk besproken en hebben ertoe geleid dat er behoefte was aan een alternatief. Zo is een derde locatie aangedragen aan de oever van de Sloterplas. Deze derde locatie is daarna onderzocht en de conclusie van het college is dat deze locatie de voorkeur heeft.’’ De commissieleden willen hierover in gesprek om hun keuze te motiveren en daarnaast het proces van de bredere participatie, en de plek van de Meervaart binnen de te vernieuwen omgeving toe te lichten.

Koppeling

Directeur van De Meervaart, Yassine Boussaid, legde een koppeling tussen de ontwikkeling van stadsdeel Nieuw-West, van het Winkelcentrum Osdorpplein en van theater De Meervaart. Ook deed hij een appèl op positieve energie om te komen tot een nieuwe Meervaart. Daarna gaf onafhankelijk gespreksleider, Frank Ratelband het woord aan wethouder Van Doorninck. Zij zei dat Nieuw-West nu volop in ontwikkeling is, maar dat investeringen vanuit de Gemeente richting Nieuw-West sinds de bankencrisis lang zijn achtergebleven. B&W willen veel nieuwe woningen voor Amsterdammers realiseren."Wat absoluut niet mag achterblijven, als Nieuw-West een bruisend stadsdeel wil zijn, een 'complete stad', dan zijn dat de voorzieningen."

Nieuwbouw

Uit een lijstje met 7 mogelijke locaties voor een nieuwe Meervaart, bleven er twee over: de huidige plek of in de Hoofd-Groenstructuur (HGS). Nieuwbouw op dezelfde plek zou betekenen dat het theater een hele tijd dicht moet; over de HGS is afgesproken: 'Daar bouw je niet in!' Toen werd een oud idee afgestoft: 'Kan het niet in de plas?!' Die locatie is niet eerder als mogelijkheid meegenomen. Dat hadden we achteraf gezien wel moeten doen." Wethouder Meliani merkte op dat nu meer dan 90 procent van de kunst- en culturele instellingen in het centrum liggen. "Maar Nieuw-West gaat groeien van 130.000 naar 200.000 inwoners en hier is nu te weinig aanbod." Wat Meliani betreft gaat hier, naast een nieuwe Meervaart, nog veel meer gebeuren op cultureel gebied. Een voldoende grote plek voor cultuur aan het water, is iets waar je trots op mag zijn. Stadsdeel Nieuw-West heeft internationaal gezien alles in zich om grootstedelijk te zijn. We kunnen het werk van Van Eesteren afmaken, door hier een plek te maken voor lokale initiatieven én internationale artiesten, want dat verdient het stadsdeel."

Footprint

Een van de bewoners wees de aanwezigen op een tweedeling: enerzijds is er veel goeds gebeurd in ontwikkeling en opleiding van de jeugd; anderzijds heeft zich (vooral in Slotermeer) veel fout kapitaal kunnen wortelen met een gewelddadige footprint. De Meervaart in de Sloterplas kan een 'gamechanger' zijn. Frank Kalshoven, directeur van de Argumentenfabriek en columnist bij De Volkskrant vroeg naar de stukken van de ambtelijke top, die tégen bouwen in de Sloterplas was en op grond waarvan de nieuwe locatie (in de plas) gekozen is. Hij zou ook graag de geheime financiële stukken in de openbaarheid krijgen. Verder zei hij: "Ik dacht dat we het gingen hebben over de Sloterplas, en hoe we die beschermen."

Sloterplas

Landschapsarchitect Yttje Feddes is het er mee eens dat de relatie tussen centrum Osdorp en de Sloterplas kan worden verbeterd. Wel moet rekening worden gehouden met een doorgaande route om de plas, en het nieuwe gebouw mag de illusie van de grote plas niet doorbreken. Daarnaast bleken veel aanwezigen een zakelijk belang te vertegenwoordigen, bijvoorbeeld een cultureel productiebedrijf en twee vastgoedontwikkelaars. Ook was de stadsdeelcommissie goed vertegenwoordigd met Mohamed Alkaduhimi (DENK), Mustapha Daher (PvdA), Fred Siegel (VVD) en Pieter Nijhof (GroenLinks). Een bewoonster was zeer verbaasd "dat er niet meer bewoners waren, want er zijn veel bewoners die de bouw in de Sloterplas niet zien zitten".

In oktober en november gaat de gemeente heel Nieuw-West informeren via een huis-aan-huiskrant, en meningen verzamelen in een enquête. In november ook een grote digitale bijeenkomst en waar meningen gepeild worden. In november en december volgen diverse themabijeenkomsten. In december 2020 verwerkt de gemeente de resultaten tot plannen. In januari 2021: plan presenteren en inspraak. In juni: investeringsbesluit. Vanaf najaar 2021: vervolg participatie deelplannen.Wethouder Van Doorninck voegde hier nog aan toe: "Als we tijdens het traject er achter komen dat echt iedereen zegt 'geweldig dat hier geïnvesteerd wordt, prachtig, alleen absoluut niet in de plas, dan zouden wij natuurlijk gek zijn om dat door te drukken."

Cees Fisser