Ontwerp-bestemmingsplan August Allebéplein aangenomen

NIEUW-WEST - Het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West heeft een ontwerp-bestemmingsplan laten opstellen voor het zogeheten Blok 6 op het August Allebéplein. Dat blok ligt ten zuiden van de Postjesweg en tussen de Ringspoordijk en de Jan Tooropstraat in. In het bestemmingsplan wordt op de hoek van de Postjesweg en de groenstrook langs het spoor een woontoren van 65 meter mogelijk gemaakt. Naast die woontoren komt een nieuw woongebouw van maximaal 7 bouwlagen met in de plint langs de Marius Bauerstraat ruimte voor voorzieningen.

Zowel de VVD als DENK hadden, tijdens de commissievergadering, diverse aanvullende adviezen voor Ronald Mauer, lid van het dagelijks bestuur voor Wonen. Zo merkte Van der Straeten op dat de verhouding tussen de geplande bouw, met 61 procent sociale huurwoningen, 24 procent middeldure huurwoningen en 15 procent dure huurwoningen sterk afwijkt van afspraken in de Woonagenda 2025. Daarin staat de verhouding 40-40-20 procent.

De VVD vond dat het DB opnieuw moest onderhandelen met de marktpartijen om zich te kunnen houden aan de Woonagenda 2025. Mohamed Alkaduhimi (DENK) adviseerde het DB om de grootte van de te bouwen woningen aan te passen. In de plannen staat voor de sociale huurwoningen een oppervlak tussen de 25 en 50 vierkante meter, bedoeld voor starters.

Maar helaas: Mauer zei “dat er met Woningcorporatie De Key begin 2018 afspraken zijn gemaakt over de aantallen en de grootte van de te bouwen woningen. Die afspraken zijn juridisch bindend; aanpassingen van dat programma zijn eigenlijk niet meer mogelijk. Want dan moeten we de onderhandelingen met De Key opnieuw gaan doen. Ik ga daar niet aan beginnen.” Mauer ontraadde deze adviezen.

Dit bracht Mario van Dregt (DASNS; 50Plus), aan het begin van de stemming over alle aanvullende adviezen en het DB-voorstel, tot de verrassende stemverklaring: “In principe hebben we een uur gespendeerd aan voorstellen van een ieder op een zeer integere manier en discussie gevoerd over iets dat feitelijk al vast lag.” Bij volgende bestemmingsplannen ziet hij graag dat het db vooraf duidelijk maakt, wat wel en niet vastligt. “Ook om serieus genomen te worden door de buitenwereld. Want we hebben heel veel inhoudelijk gesproken, maar het gaat nergens over, want het ligt allemaal al vast!”

Het db-voorstel voor het Ontwerp-Bestemmingsplan August Allebéplein Blok 6 is unaniem aangenomen.

Cees Fisser