De Bretten is de laatste stadswildernis van Amsterdam.
De Bretten is de laatste stadswildernis van Amsterdam. (Foto: Edwin van Eis)

Toekomst natuurgebied

De Bretten gebundeld

NIEUWWEST/HALFWEG - Bewoners, ondernemers en bezoekers hebben het afgelopen jaar samen met de gemeente onderzocht hoe De Bretten er in 2030 uit kan zien. Dit deden zij onder de naam LaBGreen De Bretten. Alle ideeën over dit stuk stadswildernis tussen Sloterdijk en Halfweg zijn in het boek samengebracht.

De opgehaalde ideeën zijn heel verschillend. Zo zijn meer activiteiten, meer waterrecreatie, een informatiepunt met horeca als ideeën ingediend. De gemeente kijkt de komende jaren welke ideeën we kunnen oppakken. Sommige ideeën, zoals (kinder)activiteiten in De Bretten gebeuren al. In het ontwikkelboek zijn alle ideeën terug te lezen om een indruk te krijgen over hoe De Bretten et over tien jaar uit komen te zien.

Groene parel

Deze groene parel ligt in Sloterdijk West, tussen de Haarlemmerpoort en Halfweg. Het is de laatste stadswildernis die Amsterdam kent, een plek waar mens, dier en natuur samenkomen. In De Bretten kan er kilometers worden gelopen of gefietst. Er komen bijzondere vogels en planten voor. Ook zijn er twee speeltuinen en twee volkstuinparken. Langs de metershoge bramenstruiken kunnen bezoekers nog bijna verdwalen langs het onverharde struinpad. Het is een groene wildernis waar Amsterdammers, maar ook bewoners uit de regio niet ver voor hoeven te reizen. Er is ontspanning en avontuur voor jong en oud.

De omgeving Sloterdijk groeit. Er komen steeds meer bewoners en bedrijven. Het is daarom niet gek als steeds meer Amsterdammers het prachtige natuurgebied van De Bretten beter gaan benutten. Ook al mag iedereen van dit natuurgebied genieten, toch is het gebied bij veel Amsterdammers nog onbekend terrein. Het is in de stadsparken verderop vaak een stuk drukker. Vooral in de zomer. Met de groei van het aantal inwoners en bedrijven in de omgeving Sloterdijk, is de verwachting dat meer bezoekers het prachtige natuurgebied gaan benutten.

7 thema's

Samen met bewoners en ondernemers bedacht een projectteam van de gemeente het afgelopen jaar ideeën voor de toekomst van De Bretten, in 7 thema’s. Zo zijn de bereikbaarheid van het park, het beschermen van De Bretten tegen vernatting en verdroging en de mogelijkheid om een voormalige boerderij te transformeren tot een zelfvoorzienend voorlichtingscentrum belangrijke onderwerpen geweest.

De gemeente, de volkstuinparken en de boswachter organiseren regelmatig wandelingen en andere bijeenkomsten in De Bretten. Zoals zaterdag 26 september, dan neemt de boswachter van Landschap Noord-Holland belangstellenden mee op een zwerftocht. Het wordt een flinke wandeling door het bos, de ruigtes en rietvelden van Lange Bretten, dus trek goede wandelschoenen aan.

Natuurbeheer

De boswachter vertelt over het ontstaan van het gebied, de dieren en planten die er leven, het natuurbeheer en alles wat de groep onderweg tegen komt. Het is een afwisselend landschap met natuur vol variatie en veel verschillende bewoners. Er zijn roofvogels, konijnen en misschien zijn er ook sporen van de vos te zien.

De wandeling is is van 1100 tot 12.30 uur met een kleine groep van maximaal 10 personen met in achtneming van de richtlijnen van het RIVM. Het vertrekpunt is op de kleine parkeerplaats bij het speelterrein aan de Australiëhavenweg in Amsterdam. Dit is een zijweg van de Haarlemmerweg (N 200) .De kosten bedragen 7 euro en 3 euro voor kinderen tot 12 jaar. Reserveren is in verband met corona verplicht via: www.gaatumee.nl.