Tijdens het digitale Toekomstcafé stond het marktterrein centraal.
Tijdens het digitale Toekomstcafé stond het marktterrein centraal. (Bron: stadsdeel N-W)

Toekomst marktterrein Plein '40-'45

NIEUWWEST - De gemeente Amsterdam wil de uitstraling voor de gebruikers en omwonenden van het marktterrein op Plein '40-'45 verbeteren. Vorige week is er een digitaal 'Toekomstcafé' georganiseerd voor de gebruikers en omwonenden van het marktterrein en daarvoor is budget. 'Er is jaarlijks een relatief klein onderhoudsbudget voor het terrein. Maar de gemeente is nu bereid is om, op advies van de ondernemers en marktlieden, de bezoekers van de markt én de omwonenden, een flinke investering te doen voor een opknapbeurt van het terrein', vertelde projectleider Jeroen Jonkers.

Naast de in totaal 8 bezoekers en omwonenden van Plein '40-'45 deden net zoveel ambtenaren mee in het Toekomstcafé. Al tijdens het voorstelrondje had een omwonende een prangende vraag: 'De gemeente Amsterdam gaat fors bezuinigen als gevolg van de coronacrisis. Is er te zijner tijd nog wel geld voor de opknapbeurt?' Jonkers kon die vraag geruststellend beantwoorden: 'Het college van Burgemeester en Wethouders heeft gezegd dat er drie stadsdelen zijn die het minst mogen lijden onder de bezuinigingen: Zuidoost, Noord en Nieuw-West. De verwachting is dan ook dat de ontwikkeling van Plein '40-'45 stabiel doorloopt.'

Wensen kooplieden

Net vóór de Corona-lockdown had het stadsdeel gesproken met de kooplieden op de markt, om van hen te horen wat zij verbeterd willen zien. Zij noemden onder andere verbeteringen in de logistiek: waar laat de koopman/vrouw zijn/haar bestelbusje? Geparkeerd staande busjes op het terrein nemen nu 30 procent van de ruimte in. Kan er op loopafstand een alternatieve parkeeroplossing komen? Ook kan de uitstraling van de kramen beter; gedacht werd aan kleurrijk zeil op de kramen. Maar niet alles hoeft er strak en steriel uit te zien; wat rommel hoort wel een beetje bij deze markt.

Uitdagingen

Stedenbouwkundige Pui-Yi Kong legde uit wat de uitdagingen zijn voor de herinrichting. Het is een erg stenig plein. De vraag is of, en zo ja hoe het toevoegen van groen (struiken of bomen) het uiterlijk kan verbeteren?

Daarnaast is gekeken naar de toegankelijkheid van de markt. Wat zijn de loop- en fietsroutes? Hoe is de toegang vanuit de Burg. de Vlugtlaan? Ziet de markt er uitnodigend genoeg uit vanaf de Slotermeerlaan? Waar is parkeergelegenheid? Een deelnemer voegde nog toe dat de markt beter toegankelijk gemaakt moet worden vanaf de nieuwe tram/bushaltes op de Slotermeerlaan.

Een derde aandachtspunt is: welke functie kan het terrein krijgen op dagen zonder markt (zondag/maandag) of kleine markt?

Het einddoel blijft een kleurrijke en drukbezochte markt. Dus ook: zou het toevoegen van zitgelegenheid en groen het verblijf van de bezoekers kunnen verlengen?

Einde plastic zakjes?

Er is een werkgroep bezig om het gebruik van plastic boodschappenzakjes terug te dringen. Zo wordt bijvoorbeeld een herbruikbare 'shopper' geïntroduceerd. Het doel is om per 1 januari 2021 geen plastic zakjes meer op de markt te gebruiken. Bestuurlijk heeft het terugdringen van plastic ook aandacht, maar of Plein '40-'45 een geheel plastic-zakjes-loze markt wordt, is onder andere afhankelijk van Wet- en regelgeving van het Rijk en de gemeente Amsterdam.

Online enquête

De deelnemers konden in een online enquête aangeven welke onderdelen van de huidige situatie – volgens hen – verbeterd kunnen worden. Die enquête komt ook online beschikbaar. Uit één van de antwoorden bleek, dat een veelzijdiger aanbod van kramen wenselijk is. Mocht dat niet op alle marktdagen mogelijk zijn, dan zou gedacht kunnen worden aan bepaalde marktdagen waarop het aanbod gevarieerder is dan op andere dagen. Zo kan ook het clusteren van middensegment producten/kramen een meerwaarde zijn.

Vervolg

Het stadsdeel zal het www-adres van de online enquête bekend maken en ook op de markt enquêteren. De online-enquête komt in diverse talen beschikbaar. Aan de hand van de opgehaalde ideeën maakt de gemeente een voorlopig ontwerp. Dat koppelt de gemeente in het vierde kwartaal terug met de ondernemers, gebruikers en omwonenden.


Cees Fisser