Bewoners willen geen grote dancefestivals op het evenemententerrein De Polderheuvel.
Bewoners willen geen grote dancefestivals op het evenemententerrein De Polderheuvel. (Foto: Pixabay)

Discussie over dancefestivals Tuinen van West

NIEUWWEST - Als het aan de bewoners in De Eendracht ligt, dan worden op het evenemententerrein De Polderheuvel geen grote dancefestivals meer gehouden. De leden van de stadsdeelcommissie (SDC) én de leden van het Dagelijks Bestuur (DB) steunen dit, maar de gemeenteraad heeft hierover het laatste woord.

Tijdens de digitale SDC-vergadering kwamen vier bewoners inspreken over het evenemententerrein De Polderheuvel in de Tuinen van West (TvW). Want het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) stelt voor om op De Polderheuvel jaarlijks 5 grote evenementen (2.000 - 15.000 bezoekers) toe te staan, waarbij ‘dance-evenementen’ niet meer zouden zijn uitgesloten.

Gegronde bezwaren

Marjo Mittelmeijer sprak in namens de ‘Belangenvereniging Buurt 10’: 'In de huidige regels voor De Polderheuvel staat dat er geen dancefestivals mogen plaatsvinden. In 2018 en 2019 was toch vergunning verleend voor festivals waarop zo’n 70 procent dancemuziek ter gehore werd gebracht. Eind 2019 (dus achteraf) bleek dat de bezwaren die de vereniging had ingediend, gegrond waren. En nu zou B&W toch nieuwe dance-, house- en techno-evenementen willen toestaan.'

Esther Tienstra (Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijken; GroenLinks) zei zich te herkennen in de woorden van Mittelmeijer en vroeg naar voorbeelden van overlast. Mittelmeijer zei dat de buurt niet alleen geluidsoverlast heeft van de muziek, maar ’s avonds (laat) ook last heeft van vertrekkende festivalgangers die hun auto in de buurt geparkeerd hadden, of die hun behoefte doen in de voortuinen als ze dwars door de wijk op weg zijn naar de bushalte.

Toon ballen

Inspreker Mark Spier las een tekst voor die Ties de Ruijter (oud-stadsdeelwethouder Groen in Geuzenveld-Slotermeer, GroenLinks) zou voorlezen, maar verhinderd was. De Ruijter had in 2008 de aanleg van de TvW medeondertekend. Het doel van de TvW was: 'Een lappendeken van kleinschalige functies, zoals met name sport, tuinieren, speelplekken, een theehuis, een culturele broedplaats, appels plukken of melk halen bij de boer. Voor een festival wijk je uit naar verder weg gelegen, daarop toegeruste terreinen, bijvoorbeeld Houtrak. Zo is het afgesproken.Een kraamkamer voor de natuur verhoudt zich slecht tot grootschalige lawaai festijnen. Als grote cruiseschepen geweerd kunnen worden uit de binnenstad, kunnen grote evenementen geweerd worden uit de TvW.'

Esther Tienstra vroeg de inspreker, of hij zich kan vinden in het DB-advies. Spier zei blij te zijn met dat advies: 'Er wordt tóch geluisterd naar de bewoners. Eindelijk: politici in ons stadsdeel en bewoners zitten op één lijn. En verder: Toon ballen.' Spier legde, buiten de vergadering om, uit wat hij daarmee bedoelde: hij hoopt dat het DB voet-bij-stuk houdt bij de behandeling van het DB-advies bij B&W en in de Gemeenteraad; CF Mohamed Alkaduhimi (Slotervaart; DENK) dankte de inspreker voor het ‘historisch besef’ dat hij inbracht.

Ambtsmisdrijven

Mireille de Ridder deed als bewoner van de Sloterweg het woord namens de werkgroep Landelijk Oud-Osdorp. Zij had zeven kritiekpunten op het voorstel van B&W om dancefestivals te willen toestaan. In haar laatste punt beschuldigde ze het evenementenbureau en ambtenaren in de centrale stad van machtsmisbruik, 'om de ambtenaren in de stadsdelen onder druk te zetten om een vergunning in strijd met eigen regelgeving toch af te geven'/ Dit leidt volgens De Ridder tot ambtsmisdrijven en onbehoorlijk bestuur.

Hamza Kacha (Osdorp; PvdA) vroeg de inspreker naar concrete voorbeelden? Mario van Dregt (DASNS; 50Plus) raadde de inspreker aan om de vraag van Kacha niet te beantwoorden: 'Want uitspraken in het openbaar kunnen de inspreker of de ambtelijke organisatie onnodig beschadigen.' Hij adviseerde De Ridder een officiële klacht in te dienen bij het Bureau Intern Onderzoek, als zij kennis heeft van strafbare feiten. Alexander Grassi (DASNS; VVD) vroeg een reactie van DB-voorzitter Emre Ünver (GroenLinks) op de beschuldigingen. Bij de beantwoording zei Ünver: 'Ik begrijp de emoties, maar soms helpt het om bij het kiezen van de woorden genuanceerd te werk te gaan.' Meer wilde hij er niet over zeggen.

Steun voor DB-advies

Irene Hemelaar sprak als bewoner van de Sloterweg namens de Dorpsraad Sloten – Oud Osdorp. Zij was vooral gepikeerd over het moment waarop B&W de voorstellen ter inzage had gelegd: midden in de zomervakantie; met daarin grote nadelen voor omwonenden. Ze riep de SDC-leden op om het conceptadvies van het DB te steunen.

DB-advies

Het DB van Nieuw-West had een conceptadvies voor B&W ter beoordeling naar de SDC gestuurd. Voor De Polderheuvel luidt het advies: 'Het DB adviseert het college, gelet op de overlast van grote (dance) evenementen in de afgelopen jaren, het niet mogelijk te maken dat hier jaarlijks 5 grote evenementen kunnen plaatsvinden. Ook is het dagelijks bestuur is geen voorstander van het verwijderen van de restrictie ‘geen dance evenementen’.” Nieuw-West gaat wél akkoord met 3 middel (tot 2000 bezoekers) en 3 kleine (tot 500 bezoekers) evenementen.

De SDC-leden namen dit conceptadvies voor De Polderheuvel, én adviezen voor het Rembrandtpark, Ruigoord en verbetervoorstellen voor handhaving ’s avonds en in het weekend, met algemene stemmen (unaniem) over. Emre Ünver dankte de SDC hiervoor en riep de partijen die ook vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad op, om het advies van Nieuw-West daar te benadrukken. Want uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit over het evenementenbeleid.


Cees Fisser


Komt er een stop op het evenemententerrein De Polderheuvel?