Buurtbewoners halen speciaal ontworpen tasje op, op de markt.
Buurtbewoners halen speciaal ontworpen tasje op, op de markt. (Foto: Peter Both)

Met een speciaal ontworpen tas de markt op

GEUZENVELD - Als je boodschappen gaat doen op de markt, welke tas neem je dan mee? Juist een grote of een kleine? Een jute of katoenen? Platte bodem of juist een opvouwbare tas? Afgelopen vrijdag konden marktbezoekers van Plein 40-45 hun favoriete tas kiezen bij het, speciaal op vrijdag, ingerichte testkraampje.

Een Schoner Plein 40-45.

Enkele marktkooplieden ondersteunden de actie en brachten een kratje fruit naar de kraam. Bezoekers kozen hun favoriete markttas in ruil voor een lekkere banaan of sappige mango. BewustBuurtbewoners vanuit het buurtcomité 'Het Schoonste Plein' kropen in de huid van een marktkoopman en bemanden de kraam. Vorig jaar wonnen zij één van de 13 buurtbudgetprojecten met hun idee: bewustwording om te komen tot een Schoner Plein 40-45.

Naast het organiseren van een wedstrijd voor het beste lied over het plein, schreven zij ook een ontwerpwedstrijd uit voor het ontwerp van een tas. Twee lokale ontwerpers wonnen de wedstrijd.

Het publiek heeft een duidelijk signaal afgegeven en koos voor jute met bijna 60 procent van de 347 stemmen. Trots over de markt lopen is over twee maanden mogelijk. Een mooi ontworpen tas met een boodschap: 'Neem je eigen tas mee, dan werken wij samen aan een Schoon en plasticvrij Plein 40-45'. Precies op tijd, want een plastic boodschappentas meekrijgen kan niet meer.