Extra corona testlocatie NieuwWest

NIEUW-WEST - Amsterdam bereidt zich de komende tijd voor op meer besmettingen van het coronavirus. Volgens Burgemeester Femke Halsema ligt het aantal besmettingen in de regio Amsterdam al weken stabiel op tussen de 10 en 20 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. ´De afgelopen dagen zagen we extra hoge stijgingen, maar het is dan moeilijk te zeggen of dit betekent dat we scherp omhoog gaan of dat het fluctuaties zijn´, zei zij in een gesprek met de gemeenteraad.

Gemeente bereidt zich voor op meer besmettingen

Ze is niet positief gestemd over de komende tijd. Amsterdam is drukbevolkt en dan is het logisch dat corona heftiger om zich heen grijpt dan elders. Vandaar dat de gemeente zich voorbereidt op méér besmettingen. ´Juist omdat het aantal besmettingen zo hoog ligt, houden we eerder rekening met sterkere stijging dit najaar van besmettingen en opnames, dan een daling,´ zei Halsema.

Twee extra locaties

Er worden om die reden binnenkort twee extra testlocaties geopend. Eèn in Zuidoost en èèn in Nieuwwest. Daar ligt het aantal positieve coronatesten veel hoger ligt dan elders in de stad. Maar uiteindelijk is de capaciteit in de laboratoria bepalend voor de vraag wanneer nieuwe testcentra open kunnen gaan.

Maatregelen

Ondanks het relatief hoge aantal besmettingen vergeleken met de rest van het land, gaat Amsterdam geen nieuwe maatregelen doorvoeren. Er wordt wel van alles voorbereid, zelfs een nieuwe mondkapjesplicht is niet uitgesloten, maar volgens Halsema is daarbij niet alleen het aantal besmettingen van belang. ‘Vooral ook het aantal ic-opnames en het aantal ziekenhuisopnames speelt mee.’

Drempel verlagen

Er wordt ook hard aan het openen van nieuwe testlocaties gewerkt, vooral op plekken waar het aantal besmettingen hoog ligt. Zo is in Zuidoost ongeveer 15 procent van de geteste mensen besmet met corona, veel meer dan in West (5%) of in Noord (4%), terwijl er relatief weinig testen worden uitgevoerd. Het idee is om met extra teststraten de drempel om te testen in deze gebieden te verlagen.

Tekort aan lab capaciteit

Het knelpunt waardoor het soms lang duurt, zit overigens niet in het aantal testplekken, maar in de laboratoria waar de slijmmonsters getest worden, zegt burgemeester Halsema. ‘Het tekort aan lab capaciteit is een wereldwijd probleem en een Nederlands probleem. De verdeling van de capaciteit vindt landelijk plaats en er is ook in Duitsland ingekocht. Er wordt alles aan gedaan om zo snel mogelijk op te schalen.’