Abdelhamid Idrissi.
Abdelhamid Idrissi. (Foto: W. van der Wolk )

Eendagszaak en Studiezalen vallen in de prijzen

NIEUW-WEST - Bij de een kun je als bewoner je eigen onderneming runnen. Bij de ander kun je als kind onder begeleiding aan je toekomst werken. De Eendagszaak en Studiezalen, beide gevestigd in Nieuw-West, kregen onlangs een gedeelde eerste prijs tijdens de Leefbaarheid Innovatie Challenge van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uit de meer dan 140 inzendingen werden 11 genomineerden gekozen

‘Hoe kunnen we de leefbaarheid in wijken & buurten verbeteren?’ Met die vraag riep het ministerie van Binnenlandse Zaken bewoners, wijkprofessionals en buurtmakers op om hun beste idee of al bestaand project in te sturen. Uit de meer dan 140 inzendingen werden 11 genomineerden gekozen. Deze elf mochten hun verhaal half september voor de vakjury doen.

Straat met uitdagingen

Onder hen Roel Schoenmakers van Cascoland van Deyssel. Dit collectief van onder andere kunstenaars en architecten streek twee jaar geleden neer in de Lodewijk van Deysselstraat met als doel deze ‘straat met uitdagingen’ prettiger te maken. Met de vernieuwingsplannen van woningstichting Rochdale in het verschiet en met goede resultaten in de Kolenkitbuurt werd Cascoland met open armen door de gemeente en woningstichting ontvangen.

Naailes en koudgeperste olie

In De Eendagszaak, op nummer 57, kunnen buurtbewoners met een goed idee voor een sociale onderneming één dag per week in de winkel hun onderneming runnen. En dat levert een aanbod van winkeltjes op. Zoals de kleding van Latifa met naailes, kinderkleding en koudgeperste olie van Sofia of de kapsalon van Ilias. De Eendagszaak-ondernemers zijn meer dan winkelier. Ze zijn als medebuurtbewoner er ook voor mensen uit de buurt met een hulpvraag. “Al drie ondernemers zijn inmiddels doorgegroeid naar een eigen winkelpandje in de straat,” vertelde Schoenmakers aan de jury. En die was onder de indruk. Inmiddels zijn zeven nieuwe buurtondernemers actief plus twee in de Werkplaats op nummer 103.

Deze projecten zijn allebei zo bijzonder

Een goede nachtrust

Ook het verhaal van Geuzenveldbewoner Abdelhamid Idrissi over Studiezalen maakte indruk. Begonnen in Nieuw-West zijn er inmiddels locaties in heel Amsterdam en daarbuiten. Plekken die meer bieden dan huiswerkbegeleiding, waar het om bekend staat. Idrissi: “Wij kijken naar meer dan het schoolwerk. Wij kijken ook naar wat een kind nodig heeft. We doen er kort gezegd alles aan om een kind een goede nachtrust te geven.”

De jury kwam er niet uit, “Deze projecten zijn allebei zo bijzonder”, en kwam met twee eerste prijzen. En dus was er een cheque en veel eer voor De Eendagszaak en Stichting Studiezalen. “Kinderen en ouders hebben schouderklopjes nodig, maar nu wij deze krijgen, steunt het ons nog meer om iets te kunnen betekenen,” sprak Idrissi op het podium. Tot de Westerpost: “Ik wilde zo graag winnen.

Het geld wordt goed besteed

De termen leefbaarheid en innovatie passen enorm bij Studiezalen.” Blij is hij ook voor De Eendagszaak, dat met hun project en de prijs de Van Deysselbuurt in een goed daglicht zet. Schoenmakers sluit zich aan bij Idrissi's woorden over steun. "Het geld wordt uiteraard goed besteed. Maar het belangrijkste van deze prijs is de erkenning van de inzet van sociaal kapitaal in de wijk.”

Shirley Brandeis

De Eendagszaak aan de Lodewijk Van Deysselstraat.