Buurtbewoners en ondernemers van het Lambertus Zijlplein hebben de afgelopen maanden op verschillende manieren meegedacht aan het groenontwerp.
Buurtbewoners en ondernemers van het Lambertus Zijlplein hebben de afgelopen maanden op verschillende manieren meegedacht aan het groenontwerp. (Foto: Pr )

Lambertus Zijlplein krijgt groene opfrisbeurt

NIEUW-WEST Het Lambertus Zijlplein is het buurtwinkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen in Geuzenveld. Het plein voldoet momenteel niet aan de wensen van bewoners en bezoekers, zo bleek vorig jaar zomer uit een consumentenonderzoek uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Eén van de dingen die bewoners en bezoekers graag op het plein zouden terugzien, is meer groen en bomen. Samen met bewoners zijn Stadsdeel Nieuw West en De Gezonde Stad daarom nu bezig met een nieuw groen ontwerp voor het plein.

Buurtbewoners en ondernemers van het Lambertus Zijlplein hebben de afgelopen maanden op verschillende manieren meegedacht aan het groenontwerp. Online hebben 75 personen een uitgebreide vragenlijst ingevuld en meer dan 700 personen hun mening laten horen via verschillende Facebook-polls. Op plein zelf konden de buurtkinderen hun ideeën uittekenen onder begeleiding van kunstenaars Remco Mooijekind en Olia Ganzha van de Pleinkamer.

Bewoners ontwerpen mee aan een groener en gezelliger plein

Tijdens de zomervakantie vulden ingestuurde kleurplaten met ideeën een gehele expositie in de Pleinkamer. De expositie werd in september afgesloten met een inloop ontwerpsessie. Tijdens deze sessie konden bewoners op verschillende deelonderwerpen hun input leveren en in gesprek met de ontwerper. Het participatietraject wordt begeleid door De Gezonde Stad, een stichting die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken in samenwerking met bewoners.

Presentatie ontwerp

Alle input van de bewoners is nu door ontwerper Guido Hermans van Stadsruimte vertaald in verschillende ontwerpen voor een groen Lambertus Zijlplein. Op woensdag 21 oktober van 19.00 tot 20.00 uur worden deze ontwerpen voor het eerst gepresenteerd. De interactieve presentatie, te volgen via het programma Zoom, geeft buurtbewoners nogmaals de mogelijkheid hun stem te laten horen over de plannen.

De ontwerper en De Gezonde Stad hoort graag welke varianten de voorkeur hebben en de feedback van de bewoners. Ook zal er worden gepeild of er buurtbewoners zijn die interesse hebben om te helpen in het beheer. Hoe meer animo, hoe meer er mogelijk is qua beplanting. Verder is de presentatie een geschikt moment om vragen te stellen. Aanmelden kan via: https://forms.gle/9umJfEGEHTBeek3o9

Vervolgstappen

De verschillende schetsontwerpen worden na de presentatie vertaald in een definitief ontwerp. De voorkeuren en feedback van de bewoners worden hier uiteraard in meegenomen. Gemeente Amsterdam gaat aan de slag met de uitvoering van de plannen.