Een boodschap die veel oplevert voor het milieu.
Een boodschap die veel oplevert voor het milieu. (Foto: Brandeisfotografie)

Zero Mica Plein ’40-’45: een tussenstand

NIEUW-WEST Tijdens de testweek Zero Mica vorige maand op Plein ’40-’45 werd gekeken wat wel en wat niet werkt in de strijd tegen zwerfvuil. En waar getest wordt, worden resultaten gedeeld. Een tussenstand.

Zero Mica (nul plastic) is het doel en de naam van de testweek geïnitieerd door bewoners, marktondernemers en gemeente. Op Plein ‘40-‘45, waar het meeste plastic voor boodschappen in omloop is, werd eind november flink actie ondernomen.

Boodschappentassen

Duurzame boodschappentassen werd gepromoot, een mascotte maakte marktbezoekers afvalbewust en papieren patatbakjes werden getest. Om maar een paar dingen te noemen.

Schoner

Bijna alle kooplieden deden mee aan de grote testweek. Daarvan is driekwart tevreden over het gebruik van biozakjes, zolang ze niet de meerprijs hoeven te betalen. Winst van de week is zeker meer bewustwording onder kooplieden en bezoekers. Sowieso merkte men dat het plein de hele week veel schoner en dus gezelliger was. De jute shopper, een idee van bewonersgroep Het Schoonste Plein, werd gretig afgenomen voor vijftig cent per stuk, als ook de gekleurde tasjes van tien cent. Als deze voor een aardig prijsje kunnen worden ingekocht, willen de meeste ondernemers ze graag gaan gebruiken.

Echt schoner

Ook de extra geplaatste prullenbakken, naast de al aanwezige afvalbakken, en de aanwezigheid van de vrolijke mascotte Bakkie (in de vorm van een afvalbak) droegen bij aan een toch duidelijker schoner plein. "Dit zijn mooie resultaten,” vindt Erik Bobeldijk, verantwoordelijk portefeuillehouder. Ook Jan van der Borden, een van de actieve bewoners in de strijd tegen zwerfafval, is optimistisch. "Vóór en tijdens de testweek namen we foto's van de markt en het valt op dat het er in de testweek echt schoner was.”

Positieve energie

Gekeken wordt nu of het mogelijk is grootschalig en dus goedkoper biomaterialen en herbruikbare tassen in te kopen. Dezelfde prijs en hetzelfde gemak zijn uitgangspunten voor de alternatieven van plastic. Dit kan al op korte termijn iets opleveren. Op lange termijn wordt gekeken naar Den Haag en de Europese Unie om plastic tasjes helemaal te verbieden. Bobeldijk: "Voor nu is het belangrijk om de positieve energie van Zero Mica vast te houden. De wil om te veranderen is er, nu de handvatten nog.”

Meer informatie: www.amsterdam.nl/zeromica.

Shirley Brandeis