Natuur erbij dankzij NK Tegelwippen

NIEUWWEST - Er zijn de afgelopen periode in Amsterdam 46.484 tegels vervangen voor groen tijdens het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Niet alleen in de achtertuin of in geveltuintjes zijn tegels vervangen, maar ook hele schoolpleinen zijn afgelopen zomer meer uitdagend en rainproof ingericht.

Een tegelservice van de gemeente heeft tegels opgehaald en weer verwerkt tot grondstoffen. Dit alleen is al een grote winst voor de stad , maar het brengt het nog net niet naar de overwinning. Rotterdam wipte net iets meer tegels en wint met 47.942 tegels.

Nek-aan-nek race

Het was een mooie spannende nek-aan-nek race, maar de Gouden tegel gaat naar Rotterdam. Volgend jaar een herkansing?Bekendmaking NK TegelwippenWat kunnen we leren van een platformaanpak als Amsterdam Rainproof? Klimaatadaptatie staat in Nederland steeds prominenter op de agenda. Steden merken de gevolgen van klimaatverandering in de extremen van piekbuien, droogte en hitte. Het klimaatbestendig maken van de stad vraagt om ingrepen in de publieke ruimte, maar ook op private grond.

Samenwerking

Het realiseren van klimaatbestendige maatregelen vraagt daarom om samenwerking, vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van netwerken. Jannes Willems van het VerDuS SURF-project ‘Het nieuwe normaal’ onderzocht met zijn team de doorwerking van twee klimaatadaptatienetwerken: Amsterdam Rainproof en Water Sensitive Rotterdam.Centraal in dit onderzoek staan de vragen: Wat leren we van Amsterdam Rainproof en Water Sensitive Rotterdam over de succesfactoren en barrières van stedelijke klimaatadaptatie en het mainstreamen hiervan? En via welke routes kan deze aanpak mainstream worden in Amsterdam en Rotterdam?Benieuwd naar de resultaten?Onderzoek, brochure en routekaartHoe maak je een buurt rainproof?

Riool

In de Rivierenbuurt wordt momenteel de riolering vervangen. Het riool is namelijk in de loop der jaren verzakt. De huidige riolering wordt vervangen door grotere rioolbuizen met meer afvoermogelijkheden. Maar er gebeurt meer. Omdat de straten tijdens de werkzaamheden toch al opengebroken zijn, worden gelijk ook andere maatregelen getroffen om de buurt meer klimaatbestendig te maken. Zo komen er wadi’s, is er een waterbergende trambaan aangelegd én zorgen verlaagde stoepranden ervoor dat het regenwater richting een groenstrook kan aflopen. Een mooi project en een goede samenwerking van o.a. Waternet, Gemeente Amsterdam en Sweco Nederland.

Kansen

Welke kansen en risico’s brengt het veranderde klimaat, waarbij extremer weer steeds vaker voorkomt? Hoe zorgen we ervoor dat Amsterdam een prettige stad blijft om te wonen, werken en bezoeken? Hoe kunnen we met elkaar de stad voorbereiden op meer hitte, droogte en hoosbuien? Amsterdammers, doe en denk mee op 22 oktober 2020 tijdens het Climate Adaptation Festival.Climate Adaptation Festival

Bladeren

Wist je dat?... ...als een kolk (rioolput) verstopt is, je dit 24 uur per dag kan melden bij Waternet? De herfst is weer begonnen, de bladeren vallen van de bomen. De kans dat deze blaadjes of ander vuil zich ophopen bij een kolk en verstopping veroorzaken is aanwezig. Verwijder de blaadjes om verstopping te voorkomen.


Melden kan via: storingsdienstRainproof.nl