Van links naar rechts: Dick Haanraadts, Agnes Johannesma en Jack van de Nes.
Van links naar rechts: Dick Haanraadts, Agnes Johannesma en Jack van de Nes. (Foto: info@ceesfisser.nl)

Bewoners MAP willen beter participatietraject

NIEUW-WEST - Al maanden zijn de bewoners in de Middelveldsche Akerpolder (MAP) ontevreden over de definitieve plannen van stadsdeel Nieuw-West om de openbare ruimte in hun wijk opnieuw in te richten. Vijf actieve bewoners uit de MAP 1a en 1b hebben hun handen ineengeslagen en vormen nu een bewonerswerkgroep én spreekbuis.

Aan de openbare ruimte in de MAP is sinds de oplevering van de woningen nauwelijks onderhoud gepleegd. De bestrating is op diverse plaatsen verzakt. Dat de wijk nu toe is aan grootschalig onderhoud, hoeft geen betoog. Naast het uitvoeren van onderhoud, grijpt het stadsdeel dit moment ook aan, om de wijk 'duurzaam veilig' in te richten. Dat betekent: voetgangers scheiden van het overige verkeer, door trottoirs aan te leggen. De wijk is allen zo compact gebouwd, dat er soms geen ruimte is voor trottoirs, tenzij een hele rij parkeerplaatsen of een groenstrook wordt opgeofferd.

Autoluwe straten

Daarnaast verschillen de bewoners van mening met het stadsdeel over vier autoluwe straten, die nu met vaste en beweegbare plaatjes zijn afgesloten. Nieuw-West wil die straatjes permanent openstellen voor autoverkeer. Dit heeft te maken met een Europese wet die de bereikbaarheid regelt voor mensen die wegens een loop-beperking zijn aangewezen op taxibusjes van het Aanvullend Openbaar Vervoer.

Minder afvalcontainers

Een ander discussiepunt tussen de bewoners en het stadsdeel is het verminderen van het aantal ondergrondse afvalcontainers in de wijk. De Gemeenteraad heeft besloten dat de toegestane afstand van woningen tot de afvalcontainers van 75 meter mag verdubbelen tot 150 meter. Nieuw-West wil die nieuwe norm hanteren bij de herinrichting. De bewoners verwachten dat 150 meter lopen met een afvalzak voor veel senioren, "die zolang mogelijk thuis moeten blijven wonen”, te ver is.

Bewonersgroep

Er zijn voor de bewoners dus nog steeds veel onbeantwoorde vragen. Verder vinden zij dat de stadsdeelcommissie en het dagelijks bestuur van Nieuw-West voorbij gaan aan de wensen en ideeën van de bewoners. Daarom wil de Bewonersgroep, die onder andere bestaat uit vertegenwoordigers van bewonerscommissie van Eigen Haard en de Akersingel, een nieuw/beter participatietraject.

De deelnemers zijn: voorzitter Jack van de Nes, secretaris Agnes Johannesma, initiatiefnemer Dick Haanraadts, Agnes Pommerel en Katharina Vieira. Bewoners uit de MAP met vragen of opmerkingen kunnen die per e-mail sturen naar bewonersgroepmap@gmail.com. Op ditzelfde e-mailadres kan men zich ook aanmelden als men de werkgroep wil versterken.

Cees Fisser