Over de vernieuwingen rond het Osdorpplein

NIEUW-WEST Of je nu wel écht mee mag denken met de vernieuwingen rondom het Osdorpplein, daarover zijn de meningen verdeeld. Toch geeft de gemeente op haar website aan graag de mening en ideeën van bewoners te horen. De Westerpost vulde de enquête in om te kijken of de bewonersmening er echt toedoet.

Het hart van het stadsdeel. Dát moet het Osdorpplein worden. Een hart, aan de Sloterplas, met ook plek voor een nieuwe Meervaart. Met meer woningen (sociale huur, vrije sector huur en koop), winkels, horeca en vrijetijdsvoorzieningen. Vooral over die nieuwe Meervaart, en dan met name de toegewezen locatie - in de Sloterplas - is de afgelopen tijd veel te doen geweest.

Enquête en bijeenkomst

De gemeente zegt dat er waardevolle inzichten zijn opgedaan tijdens het participatieproces, maar “wij realiseren ons dat we de omgeving in de keuze van de locatie Meervaart eerder hadden moeten meenemen.” En ook: “De komende maanden is er tijd om met elkaar in gesprek te gaan over de nieuwe Meervaart en de inpassing van het gebouw in de omgeving.” Daarom is er nu een online enquête en op donderdagavond 12 november een grote digitale bijeenkomst. Daarna volgen nog meer themabijeenkomsten, een planpresentatie en inspraak en zo voort.

De kleur van het behang

Maar bewoners zijn en blijven wantrouwig sinds de nieuwe Meervaartlocatie opeens bleek vastgesteld. De enquête wordt door sommigen sturend genoemd. “De locatie van de Meervaart is een vast gegeven. Bewoners mogen alleen nog iets roepen over de kleur van het behang van het theater. Dit is niet participeren, dit is dicteren,” is een van de reacties op Twitter. En ook: “Zonde dat op deze manier burgerparticipatie voor nog meer wantrouwen richting politiek zorgt.”

Anders, namelijk…

De Westerpost vulde de enquête in en keek of er nog voldoende ruimte is voor bewonersmeningen. We lezen bij de start dat we met een nieuwe Meervaart voor een unieke uitdaging staan om in de Sloterplas groen, mens en water te verbinden. Deze uitdaging pakt de gemeente graag op met ons, bewoners. We mogen als eerste het Osdorpplein in vijf woorden beschrijven en maximaal drie onderwerpen aanvinken die het Osdorpplein volgens ons nodig heeft om een goed centrum voor Nieuw-West te zijn. Hierbij is ‘Anders, namelijk…’ ook een optie en biedt het ruimte voor een ander geluid dan de voorgestelde zaken. Bij de vraag ‘Wat vindt u van de stenen zuidwestoever?’ kunnen we van alles invullen tussen ‘zo laten als het nu is’ tot ‘een nieuw gebouw voor de Meervaart’.

In harmonie

Daarna lezen we dat de huidige Meervaart uit zijn jasje groeit en daarom een nieuw gebouw aan de oever krijgt, in de Sloterplas. De gemeenteraad, zo lazen we eerder, heeft hiermee op 2 juli van dit jaar ingestemd met als voorwaarde dat er voldoende draagvlak is en het goed past in de omgeving. Of we de Meervaart kennen, wordt gevraagd in de enquête. En wat we ervan vinden ‘als het nieuwe gebouw zo wordt gemaakt dat het in harmonie is met oever, Sloterpark en Osdorpplein waardoor er bijvoorbeeld ook voorstellingen en andere activiteiten buiten kunnen worden georganiseerd'. En als er een nieuw gebouw in de Sloterplas wordt gebouwd, hoe moet dat er dan uitzien? Opvallend, bescheiden, transparant of… vul maar in. Als afsluiting mogen we de locatie een cijfer geven en is er ruimte voor suggesties. Ruimte genoeg dus voor een eigen mening. Maar of daar naar geluisterd wordt, kunnen we natuurlijk niet toetsen.

De enquête kunt u invullen op www.amsterdam.nl/projecten/osdorpplein/meedoen.

Shirley Brandeis