Wonen en ontmoeten in Lieven.
Wonen en ontmoeten in Lieven. (Foto's: Luuk Kramer )

Nieuw-West twee keer in de race voor Zuiderkerkprijs

NIEUW-WEST - Dat er veel wordt gebouwd in Nieuw-West is duidelijk als je om je heen kijkt. Dat er veel moois wordt gebouwd, blijkt uit de nominaties voor de Zuiderkerkprijs. Twee van de drie genomineerde bouwprojecten staan in Nieuw-West.

Energiezuinig, rookvrij en een gebouw dat ‘qua omvang, diversiteit en vernieuwing zijn gelijke niet kent in de 150-jarige historie van De Key’. Het zijn enkele enthousiaste termen waarmee woningproject Lieven aan de Maassluisstraat in Slotervaart op de website wordt beschreven. De nominatie is een pluim voor Arons en Gelauff architecten, dat het ontwerp maakte voor de in 2019 opgeleverde blokken voor jonge mensen: starters, studenten en kunstenaars tot 28 jaar. Dat het bij Lieven niet alleen draait om wonen, maar ook om ontmoeten, komt tot uiting in de diverse gemeenschappelijke ruimtes met onder andere een buurthuiskamer en wasserette.

Stedelijke oase

Drie kilometer verderop ligt New West aan de Postjesweg in Overtoomse Veld. Het woongebouw van projectontwikkelaar Heutink Groep is ontworpen door Olaf Gipser Architects en VURB Architects en telt tachtig woningen in uiteenlopende prijsklassen en soorten. Van werkunits en appartementen tot penthouses en maisonnettes. Riant wonen is het, volgens de website, in ‘Green Urban Living’. En dat betekent bijzondere architectuur met een binnentuin met een bloemrijke zone met berkenboom en open water met riet. Kortom, een stedelijke oase.

Uit eigen tuin

"Het is erg fijn wonen,” aldus New West-bewoner Abdelkader Benali. "We wonen lekker hoog, maar niet te hoog, en hebben een schitterend uitzicht over de Sloterplas en de stad. Om ons heen groen en alle voorzieningen.” De nominatie doet Benali goed. "Ik ben vooral blij voor de architect. Het is echt een mooi gebouw. Als je binnen over de balustrade loopt en dan dat uitzicht op de binnentuin ziet… dat is heel apart. Mijn vrouw heeft een moestuin in het pand, dus we eten soms tomaten en paprika's uit eigen tuin!”

Reuring

Ook Iris Dik is enthousiast. Kunstcollectief Bureau Postjesweg, waar zij mede-initiatiefnemer van is, is gevestigd in een van de hoeken op de begane grond van New West. “Met een glazen pui als ware het een showroom!” Een prachtplek, zo omschrijft ze de locatie, die op de andere hoek een vestiging van de OBA met horeca krijgt. “Ons interculturele programma verbindt oudere bewoners en nieuwkomers met kunstenaars en buurtprojecten. Beter dan hier, middenin de reuring van deze diverse buurt, kunnen we niet zitten.”

Reactie stadsdeel

Dagelijks bestuurder Ronald Mauer, verantwoordelijk portefeuillehouder Bouwen en Wonen/Ruimtelijke ordening, is blij met de nominaties voor New West en Lieven. “We hebben als stadsdeel steeds goed de ruimtelijke en stedenbouwkundige kwaliteit bewaakt. Het is mooi geworden en geweldig dat de samenwerking met opdrachtgevers en architecten tot nominaties voor de prijs van het beste woningbouwproject van Amsterdam heeft geleid!”

Lieven en New West en de derde genomineerde, Schoonschip in stadsdeel Noord, dingen dus mee naar de Zuiderkerkprijs. Het is inmiddels al weer zes jaar geleden dat deze jaarlijkse prijs voor architectuur in Nieuw-West werd toegekend, toen aan Stadstuin Overtoom. Tijd voor een nieuwe eerste prijs! Mauer: “De bewoners van Nieuw-West verdienen deze kwaliteit. De betrokkenen de prijs.”

Meer informatie: www.dekey.nl/lieven en www.heutinkgroep.nl/new-west.

Shirley Brandeis

New West met binnentuin.