Het echtpaar Swelheim kijkt terug op een bijzondere periode..
Het echtpaar Swelheim kijkt terug op een bijzondere periode.. (Foto: Aangeleverd)

Echtpaar Swelheim verkocht hun huis zonder te verhuizen

REGIO - Donderdag 24 september was een dag om niet te vergeten voor de heer en mevrouw Swelheim. Het echtpaar zat die dag bij de notaris om hun huis te verkopen, maar zonder dat zij hoeven te verhuizen. Het echtpaar deelde hun ervaringen en legt uit hoe ze terugkijken op een bijzondere periode.

'We hebben het hier goed en zijn tevreden'

De heer Swelheim geeft aan dat hij het proces heeft ervaren als een spannende stap met dubbele gevoelens. "Het voelde in het begin wel dubbel, want in eerste instantie lijkt het toch wel alsof we afstand namen van ons huis en we zijn aan ons huis gehecht. Maar aan de andere kant is er feitelijk niks veranderd." Mevrouw Swelheim; "Je krijgt er zelfs een hele uitkering per maand voor terug!"

Zoektocht naar oplossing

Het echtpaar geeft aan al een tijd bezig te zijn geweest met het vinden van een oplossing om het geld uit de stenen van hun woning te halen. "Er waren niet echt goede mogelijkheden om dit te doen. Ja, behalve een tweede hypotheek, maar we zijn nog bezig met het aflossen van de eerste. Dan wil ik niet weer een extra hypotheek nemen." Uiteindelijk kwamen ze bij een alternatief uit: hun huis verkopen zonder te verhuizen.

In de zoektocht naar het vinden van geschikte oplossing heeft het echtpaar hulp gehad van de positieve beoordelingen van onder andere de Consumentenbond en de radiozender BNR. Dit gaf een betrouwbaar beeld van de aanbieder van dit concept, genaamd Behouden Huis. Zij bieden een schuldenvrije constructie aan om extra inkomsten vrij te maken.

Op deze manier wordt het voor 65+’ers mogelijk om de overwaarde te verzilveren en levenslang woonrecht te behouden.

‘We willen nog lang in de woning blijven’

Mevrouw Swelheim: "We hebben gekozen om deze langdurige relatie aan te gaan omdat we het vertrouwen. Als je zo’n relatie aangaat wil je er een plezierig gevoel bij hebben. En dat hebben we, ze geven ons een heel prettig en warm gevoel. We hoorden alleen maar positieve verhalen, dus we hebben eigenlijk helemaal niet zoveel twijfel gehad."

De nadelen

De heer Swelheim vertelt dat de nadelen van het concept transparant besproken zijn. Het is bijvoorbeeld moeilijker om na de transactie te kunnen verhuizen naar een andere koopwoning.

"Er is aangegeven dat we hier goed over na moesten denken voordat we voor de constructie zouden gaan." Volgens het echtpaar was dat wel een drempel, omdat het toch wel voelde alsof ze ergens aan vast zaten.

Reactie van familie en vrienden

Zo'n grote keuze maken is op zichzelf al spannend. Daarnaast is het spannend hoe familie en vrienden reageren op zo’n keuze. Maar die stonden achter de keuze. In eerste instantie was niemand bekend met het concept. Toen het echtpaar meer informatie gaf reageerde een deel enthousiast en een ander deel sceptisch. Deze sceptici denken dat er vast wel een addertje onder het gras zit. Het klinkt te mooi om waar te zijn.

Dat gevoel had het echtpaar zelf ook in het begin. Na een verdere uitleg en informatie gedeeld te hebben, was iedereen begripvol en snapten zij de keuze van het echtpaar. Het echtpaar is blij met hun keuze: "We wonen in een fijne buurt, we hebben het hier gewoon goed en zijn tevreden. We kunnen hier nu voor de rest van ons leven blijven wonen en we hebben extra inkomsten."