De Taskforce Wonen en Zorg moet een boost geven aan de bouw van (zorg)woningen voor ouderen.
De Taskforce Wonen en Zorg moet een boost geven aan de bouw van (zorg)woningen voor ouderen. (Foto: aangeleverd)

'Hoop op meer slagvaardige samenwerking’

De Taskforce Wonen en Zorg heeft een half jaar vertraging opgelopen door de coronacrisis. Dat vindt voorzitter Hans Adriani jammer, maar hij ziet ook positieve kanten. ‘Het zou fantastisch zijn als de zorg nu nauwer gaat samenwerken en over systemen en concurrentiebezwaren heen stapt.’

De Taskforce Wonen en Zorg moet een boost geven aan de bouw van (zorg)woningen voor ouderen. En aan voorzieningen waardoor ze langer zelfstandig kunnen wonen. Dat wil ze bereiken door zorgaanbieders, corporaties en gemeenten lokaal bij elkaar te brengen. Uit deze samenwerking moeten 355 gemeentelijke woonzorgvisies voortkomen. Adriani verwacht, dat die mijlpaal op 1 juli 2021 wordt bereikt. "Door de coronacrisis hebben we een half jaar vertraging opgelopen."

Bloeien

Adriani laat zich niet ontmoedigen door de vertraging. Hij denkt dat uit de ellende iets moois kan bloeien. "De crisis maakt de kwetsbare positie van ouderen zichtbaar en zorgt voor meer aandacht voor hun positie, hoopt hij: ‘Initiatieven in buurten, bijvoorbeeld om eenzaamheid tegen te gaan, zijn tot bloei gekomen. Goed als we dat kunnen vasthouden in het post-coronatijdperk." Voor het echte urgentiebesef is het daarnaast belangrijk dat gemeenten via demografische data een beeld krijgen van het issue dat op hen afkomt, vindt Adriani. Een voorwaarde is een verregaande samenwerking. Niet alleen tussen gemeenten, zorgaanbieders en corporaties, maar ook tussen de diverse zorgdisciplines.

Hans Adriani is één van de sprekers op het Zorgvisie Zorg en vastgoed Congres dat donderdag 29 oktober plaatsvindt in Jaarbeurs Utrecht.