Goof Schönberg tijdens de uitreiking voor de Vrijwilliger van het Jaar.
Goof Schönberg tijdens de uitreiking voor de Vrijwilliger van het Jaar. (Foto: Brandeisfotografie )

In memoriam Goof Schönberg (1938-2020)

NIEUW-WEST - Tegen de Kerst lagen er altijd twee stapels kaarten op tafel bij Goof Schönberg thuis. De ene ondertekend met Hans, de andere met de naam zoals iedereen in Slotermeer hem kende. Er waren al twee Hansen op zijn werk in de jaren zestig. “Dan noemen we jou Goof,” zeiden zijn collega’s. Op 12 oktober overleed Goof Schönberg op 82-jarige leeftijd.

De grote vriendelijke reus, een doener die met beide benen op de werkvloer staat. Zo stond Goof Schönberg bekend in de buurt. Hij was een bescheiden opvallende verschijning; in Slotermeer terechtgekomen door de liefde die hem stoofpeertjes serveerde. Met zijn technische kennis zette hij zich graag in voor een mooiere buurt. Die kennis deed hij al doende op, al had hij graag door willen leren. Zijn nieuwsgierige en open karakter waren voldoende voor een mooie carrière, tot aan chef technische dienst, en brachten hem in de ondernemingsraad en personeelsvereniging ook veel mensenkennis.

Eigen belang

Goof stroopte nooit zijn mouwen op, maar onderhandelde met geduld. Dat een lange adem uiteindelijk meer oplevert, merkte hij ook in zijn vrijwillige bijdragen als speeltuinbeheerder en bij diverse bewonersorganisaties. Dat al die betrokkenheid ook eigen belang was, vermeldde hij graag in menig interview of gesprek. “Dingen doe je voor het geheel, maar ook voor jezelf. Een kapotte lantaarnpaal die het weer doet, is fijn voor mij. Dat de buren zich daar ook prettig bij voelen, is mooi meegenomen.” Niet alleen de buren hadden van deze instelling profijt, ook de hele buurt. Mede dankzij Goof werden de Aireyblokken aan de Burgemeester De Vlugtlaan niet gesloopt, maar gerenoveerd en werd tramlijn 7 doorgetrokken en niet op de rand met Bos en Lommer afgekapt. “Goof ging nooit zomaar in alle beslissingen mee die van hogerhand werden besloten,” vertelt buurtgenoot Joke Veldkamp, die in 2018 zijn levensverhaal mocht optekenen.

Van grote waarde

Ook na zijn pensioen bleef Goof actief. Toen zijn vrouw Ida begin deze eeuw overleed en Goof met dochter Chantal achterbleef, hield het vrijwilligerswerk hem op de been. “Als je vrijwilligerswerk doet, heb je geen tijd om aan nare dingen te denken.” Tijdens al die werkzaamheden leerde hij zijn vriendin Loes kennen, wat hem naast een nieuwe liefde ook vele rustige momenten op het tuinhuis en vele langlaufvakanties bracht. Goof was onder andere betrokken bij Dubbelklik, waar hij honderden senioren digitale vaardigheden leerde, en het Van Eesterenmuseum. “Goofs technische kennis en inzet zijn van grote waarde geweest voor het museum,” zegt museumdirecteur Anouk de Wit. “We missen zijn aanwezigheid, zijn humor ook, enorm.”

Lintje

Goof weet wat voor goeds hij achter heeft gelaten. In 2013 ontving hij van het stadsdeel als Vrijwilliger van het Jaar een Boom van Verdienste. Dat vond hij eerst niet zo bijzonder; hij deed alles toch met plezier? Maar de prijs en alle hulde vond hij uiteindelijk “toch wel leuk”, al zei hij ook een pesthekel aan dat woord te hebben. “Alles moet maar leuk en gezellig zijn. Wat een onzin. Veel is niet gezellig.” In 2019 kreeg hij uit handen van burgemeester Halsema een lintje. Goof genoot.

Tussen hemel en aarde

"Het leven is voorbestemd en heeft een doel,” liet hij Joke Veldkamp optekenen. "Niets gebeurt zonder reden. Wij mensen proberen veel naar onze hand te zetten, maar dat lukt niet altijd. De natuur maakt zelf wel uit hoe het gaat.” Die gedachte gaf hem rust en als niet-gelovige gaf hij zijn levensverhaal de titel ‘Er is meer tussen hemel en aarde', want dat geloofde hij. Tomeloos nieuwsgierig was hij naar de toekomst. Tijd om dood te gaan had hij nog niet, vertelde hij enkele jaren geleden aan journalist Dorèndel Overmars. Toch was het nu zijn tijd. Eerder dan de gewenste leeftijd van honderd jaar (al wist hij dat het dan ook nog te vroeg zou voelen), maar met het besef dat er meer is tussen hemel en aarde. Het leven, Goofs leven, had een doel. De buurt zal dat nog lang merken.

Op www.pc.nl/condoleanceregister/?register=hans-schonberg is er gelegenheid Goof te herinneren.


Shirley Brandeis