Ingezonden brief: 'Ook andere geluiden over de nieuwe Meervaart'

''Het valt me op dat in de Westerpost, met uitzondering van de neutrale verslaglegging van de bijeenkomst in de Meervaart begin september, vooral aandacht wordt besteed aan slechts 1 opinie over de bouw van de nieuwe Meervaart aan de Sloterplas. De luidste weliswaar, maar daarom nog niet de meest vertegenwoordigde.

Er wordt daardoor een vertekend beeld van het draagvlak voor het plan gegeven. De opstellers van de enquêtes, en de in de krant opgenomen artikelen, Stichting Vrienden van de Sloterplas, gaan er vanuit dat zij de stem van alle Nieuw West inwoners vertegenwoordigen. (Westerpost week 45).

Ik heb moeite met de sfeer van achterdocht en “wij tegen zij” teneur, die uit de artikelen spreekt. Het plan om deze belangrijke cultuurinvestering in Nieuw-West te gaan doen is gewoon ontstaan vanuit een meerderheidsbesluit in de gemeenteraad. Daar is niets mysterieus of ondemocratisch aan. Bovendien worden op de door de gemeente in contour gepresenteerde plannen, van de kant van de Vrienden van de Sloterplas ook allerlei niet onderbouwde speculaties over effecten op natuurkwaliteit en ruimtebeslag op voorhand gedaan.

Tijdens de informatiebijeenkomst over de participatie-rondes, had Stichting Vrienden van de Sloterplas, de uitnodiging niet aangenomen. Er was op die bijeenkomst een brede vertegenwoordiging van neutraal belangstellenden en voor -en tegenstanders aanwezig. Dat er ook voorstanders waren, vonden de tegenstanders welhaast verdacht, omdat zij zich niet konden voorstellen of hadden gehoord dat er ook andere opvattingen, dromen, verlangens en belangen leven.

Dat er een grote participatie ronde is opgetuigd rondom de herinrichting van het Osdorpplein en de nieuwe Meervaart is geen kwestie van oeps, sorry. Het is oprecht meedenken, maar niet afschieten. De gemeente heeft nog geen onwrikbare vast omlijnde plannen gepresenteerd, maar het zou een gemiste kans zijn als we deze positieve inzet van de gemeente voor ons stadsdeel vanwege een misvat draagvlak, zouden gaan reduceren tot een nietszeggende opknapbeurt en een risicoloos, middelmatig cultuurgebouw op een nietszeggende plek.

Want dat is dan je uitstraling. Terwijl de ambitie is om Amsterdam Nieuw-West eindelijk te betrekken als een belangrijk onderdeel van de stad als geheel, met een landelijke uitstraling. Zoals het Eye voor Amsterdam Noord heeft gedaan.


Jorine van Hooijdonk