Het onderwerp van de discussie.
Het onderwerp van de discussie. (Foto: Brandeisfotografie )

Lezers schrijven over de Meervaart

NIEUW-WEST Er is nogal wat over te doen, de nieuwe plek van De Meervaart, de betrokkenheid van bewoners bij besluitvorming en zo meer. Inwoners van Nieuw-West, Jan van der Heide en Luciën Hessels schreven de redactie van Westerpost een brief.

Geachte redactie,

“De laatste tijd is de Meervaart van Nieuw West onderwerp in veel discussies. In de Westerpost van week 46 bijvoorbeeld werd in een ingezonden brief aangegeven dat er niets mysterieus of ondemocratisch is aan het besluitvormingsproces rond de herinrichting van het Osdorpplein en de nieuwe plek van de Meervaart. En dat er wel degelijk sprake is van een grote participatieronde. En dáár zit nou net het probleem voor veel tegenstanders van de plannen.

En bij die tegenstanders zitten zeker niet alleen leden van de Stichting Vrienden van de Sloterplas, waar ik eveneens ook geen lid van ben. Want inderdaad; burgers mogen meepraten, maar dit is beperkt tot meepraten over de vormgeving.

De burgers zijn volkomen buitenspel gezet bij het besluitvormingsproces ten aanzien van de locatie van de nieuwe Meervaart. Terwijl volgens de inspraakverordening, burgers en ondernemers de gelegenheid moeten krijgen om het besluitvormingsproces, ten aanzien van beslissingen die hen kunnen raken, te kunnen beïnvloeden.

In het Meervaartdossier is dit geschrapt en beperkt tot meepraten over de kleur enzovoort. De weerstand is niet tégen de Meervaart, maar tégen het buitenspel zetten van de burger bij de besluitvorming over de locatie van de Meervaart.


Tenslotte; in de ingezonden brief werd gezegd dat Nieuw-West door de plannen eindelijk mee zal tellen als een belangrijk onderdeel van de stad. Echter: voor velen is Nieuw-West nú al een belangrijk stadsdeel met een eigen unieke uitstraling. Laten we alsjeblieft geen kopie worden van andere stadsdelen en een tweede Eye in de plas plempen!"


Jan van der Heide


Geachte redactie,

Ondergetekende woont zo’n beetje om de hoek van de Sloterplas, al ruim 20 jaar en ben, wat je noemt gebruiker, recreant van het park. Met lede ogen zie ik aan dat de mooie Sloterplas en, park steeds meer gezien wordt als wat ik noem ‘pretgroen’: eten, drinken - straks een lekker biertje in de Natuurkamer - barbecue, muziekfestivals en dat met alle negatieve gevolgen voor het park zelf en de parkbeleving.

Stel je voor: een park waar je alleen nog vogels hoort fluiten. Horror! Het is inmiddels ook duidelijk dat het huidige college onder aanvoering van Groen Links wethouder mevrouw Meliani (hoezo ‘Groen’?) een cultuurkolos wil realiseren aan de oever van de Sloterplas. Ik citeer uit een Nieuwsbrief van Vrienden van de Sloterplas: ‘“Dat het theater het water verbindt met de overkant (…). Dan ontstaat een nieuw kloppend hart voor Nieuw-West”’.

De zoveelste wethouder met een vergezicht. Maar ik doe mijn best en ik roep een beeld op: een cultuurbouwsel aan de plas wat het weidse uitzicht over de plas teniet doet. Ho, stop, ik kijk de verkeerde kant op, het gaat om de óverkant, het winkelcentrum. Oké, ik kijk naar de overkant en reik naar het winkelcentrum. Oeps, daar loopt een betonbak. Zoef, daar gaat de Schiphollijn. Lekker hard, want vrije baan. Acht keer per uur in de spits, zes keer per uur buiten de spits. Hé, wat hoor ik daar voor gerinkel. Verdomd ook nog een tram, de 17. Wat fijn al dat openbaar vervoer. Oeps, auto's, scooters, fietsers moeten ook nog. Mijn hart klopt. Eh… even kijken, hoe kom ik nou bij dat winkelcentrum?

Luciën Hessels