Om de aandacht te vestigen op de ongewenste plannen om het Meervaarttheater te bouwen in de Sloterplas zijn er teksten op de tegels geschreven op de plek waar de Meervaart wordt gebouwd.
Om de aandacht te vestigen op de ongewenste plannen om het Meervaarttheater te bouwen in de Sloterplas zijn er teksten op de tegels geschreven op de plek waar de Meervaart wordt gebouwd. (Foto: Erik Swierstra)

De nieuwe Meervaart blijft discussie

NIEUWWEST - De plek die de gemeente Amsterdam heeft uitgekozen voor het nieuwe theater De Meervaart, namelijk grotendeels in het water van de Sloterplas aan de zuidwestkant, wordt nog door veel inwoners van het stadsdeel niet aanvaard. Bewoners maar ook Vereniging Vrienden van de Sloterplas verzetten zich er met hand en tand tegen, terwijl het besluit door de gemeente Amsterdam is genomen.

Daar waar de gemeente Amsterdam de Meervaart in de nieuwe vorm op de nieuwe locatie een cultureel en educatief centrum van de wijk vindt en zelfs de huiskamer van de wijk vindt worden, strijden tegenstanders voor een Sloterplas die vooral met rust moet worden gelaten.

Cultureel centrum

Over de toekomst van de Meervaart wordt al heel lang gesproken. Voor het volledig afgeschreven gebouw werden drie locaties onderzocht. Er is gekozen voor de Sloterplas om de hele zuidoever een impuls te geven. De groene kade blijft behouden en sluit het nieuwe gebouw goed aan bij de verdere plannen voor de gebiedsontwikkeling rondom het Osdorpplein, zo vindt de gemeente Amsterdam. ‘’Op de nieuwe locatie kan De Meervaart uitgroeien tot een cultureel centrum dat naast de theaterprogrammering ook op het gebied van cultuureducatie en talentontwikkeling grote betekenis zal krijgen voor de westelijke zijde van Amsterdam’’, zo zei wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ordening tijdens de besluitvorming afgelopen zomer.

Niet bouwen

Maar wijkbewoners laten het niet los en verzetten zich er tegen. Om de aandacht te vestigen op de ongewenste plannen om een Meervaarttheater in de Sloterplas te bouwen zijn er teksten op de tegels geschreven op de plek waar de Meervaart wordt gebouwd. Wandelaars langs de oever evenwijdig aan de Meer en Vaart worden geattendeerd op de wens van velen; 'Niet bouwen in de Sloterplas'. Het daar nu nog bestaande ruime uitzicht zou verloren gaan als er een groot gebouw in het water zou verrijzen, iets wat niet mag gebeuren, zo vinden tegenstanders.

Brieven

Dat het onderwerp leeft in de buurt is duidelijk. De redactie van Westerpost ontvangt wekelijks brieven van lezers die hun mening willen ventileren, voorstanders en tegenstanders. Op deze pagina twee brieven van lezers.