Plastic, plastic en nog eens plastic (en ander zwerfafval) aan de Slotermeerlaan.
Plastic, plastic en nog eens plastic (en ander zwerfafval) aan de Slotermeerlaan. (Foto: Zinzi Stasse)

Een schoner Plein '40-'45 met Zero Mica zonder zwerfafval

NIEUW-WEST Vorig jaar won een groep actieve bewoners een stukje van het Buurtbudget Slotermeer Noordoost om daarmee hun milieuvriendelijke plan uit te werken. Marktkooplieden, ambtenaren en actieve bewoners slaan de handen ineen tegen plastic zwerfafval. Samen organiseren zij een testweek om te testen wat wel en niet werkt. Doel is Plein ’40-’45 het schoonste plein van Nederland te maken.

Het vele plastic dat welig over en rond de markt tiert, is een terugkerende ergernis voor bewoners en ondernemers. Een stadsbreed gedeelde ergernis is het, maar met lokaal een flink aantal bewoners dat er nu voor eens en altijd mee af wil rekenen. Zo plaatste Slotermeerbewoner Jorine afgelopen zomer afvalbakken op het Sloterstrand en rent sportieve Nico uit Osdorp zijn rondjes steevast met een vuilniszak in de hand. En deze week is er Zero Mica, genoemd naar de succesvolle campagne die in 2016 in Marokko van start ging en dat het land vrij van plastic moet maken. “Dat willen we ook in onze buurt,” zegt Jan van der Borden, een van de actieve bewoners. “Een markt zonder plastic. Of dat kan, gaan we deze week intensief onderzoeken.”

Duurzame tas

Het stadsdeelbestuur deelt de bewonersambitie en heeft een bestuurlijke opdracht uitgegeven, die moet leiden tot vermindering van plastic zwerfafval rond het plein. Gekeken wordt wat echt werkt. Zijn dat plastic zakjes op de rol in plaats van aan de knijper, wat heel wat weggewaaide exemplaren scheelt? Of kan het plastic vervangen worden door papier? Of nog mooier: zou het lukken dat iedereen een duurzame tas mee van huis neemt? Zo’n tas werd eerder ontworpen door twee bewoners voor de tasjesontwerpwedstrijd en is deze week voor vijftig cent te koop op de markt. Van der Borden: “We staan woensdag 25 november op Plein ’40-’45 met de tassen, maar ook om met bezoekers in gesprek te gaan over het zwerfafval op de markt. In deze zogenoemde testweek testen we ook papieren patatbakjes uit met de eigenaar van de patatkraam. Dat is duurder, maar wel duurzamer. Ook zullen de marktkoopmensen hun klanten aanmoedigen met een eigen tas naar de kraam te komen of er een bij hen te kopen. Het wordt echt een samenwerking tussen bezoekers en ondernemers.” Om de situatie goed in beeld te brengen, worden zeventien plekken op en rond het plein een tijdlang twee keer per dag gefotografeerd. Van der Borden: “We hopen in de loop van deze week vooruitgang te zien.”

Hardnekkig probleem

"Mooi om zoveel bewoners bezig te zien om het plein en de buurt schoner te maken,” zegt stadsdeelmedewerker Zinzi Stasse, sinds een jaar betrokken bij het onderwerp. "Ook de mensen van de markt zijn erg begaan.” In korte tijd helemaal van het plastic af, zoals in Marokko gebeurde, zal hier niet lukken, weet ze. "Dat is juridisch niet helemaal mogelijk.” Maar stappen in de goede richting maken wel. Al is dit "een hardnekkig probleem zonder heldere oplossing. Een probleem waarvoor we samen zorgdragen, samen de verantwoordelijkheid nemen.” Deze testweek zal gekeken worden wat werkt in de strijd tegen het woekerende plastic vuil. Stasse: “Het is een mooie samenwerking tussen bewoners, marktkoopmensen en gemeente. Iedereen is hierin een expert, iedereen heeft ervaringen om te delen en, merk ik, iedereen wil de situatie verbeteren. Iedereen baalt hier gewoon van. Dat moet wel iets beters opleveren.”

Shirley Brandeis