Inwoners van Nieuw-West worden gevaagd mee te denken over een veiliger stadsdeel.
Inwoners van Nieuw-West worden gevaagd mee te denken over een veiliger stadsdeel. (Foto: pr )

Speciaal forum gaat zich buigen over veiligheidsgevoel

NIEUW-WEST – Het stadsdeelbestuur start nog dit jaar met een experiment: het 'Nieuw-West forum'. Het forum gaat zich buigen over het verbeteren van het veiligheidsgevoel. Het is de bedoeling dat 35 inwoners, afkomstig uit verschillende delen van Nieuw-West hierin zitting gaan nemen. Alle inwoners van Nieuw-West boven de 16 jaar kunnen in aanmerking komen voor het forum.

Stemmen van mensen horen die anders niet worden gehoord

Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver presenteerde tijdens de stadsdeelcommissievergadering een experiment voor de vorming van een 'Nieuw-West Forum'. In het projectvoorstel staan vijf doelen, namelijk bewoners uit verschillende delen van Nieuw-West met elkaar in contact brengen, en daarbij verbinding in Nieuw-West stimuleren, bewoners horen die normaal niet komen inspreken. Het stadsdeelbestuur wil de stemmen horen van de mensen die anders niet gehoord worden. Daarnaast wil Ünver de wijsheid van de stad inzetten voor betere oplossingen en het vertrouwen in het politiek systeem vergroten door vertrouwen bij bewoners te leggen en hen direct zeggenschap en eigenaarschap te geven over een budget.

Deelname via loting

De vraag bij het samenstellen van dit soort forums is altijd: Wie gaan er aan deelnemen? Voor je het weet zijn het de bekende bewoners die met grote regelmaat op inspraak- of buurtbijeenkomsten te vinden is. Om een samenstelling te krijgen die representatief is voor alle bewoners in Nieuw-West, zal er worden geloot, want bij loting wordt de representativiteit vergroot. Door loting komen kenmerken die in de hele populatie aanwezig zijn ook terug in geselecteerde groep, wordt dominantie voorkomen want deelnemers zitten er niet voor specifiek belang, het bevordert participatie en betrekt nieuwe groepen en er zijn telkens weer andere mensen aan de beurt. Daarbij komt dat juist emotionele, moeilijke onderwerpen beter bespreekbaar zijn.

Selectiecriteria

Er worden 350 mensen ingeloot om mee te doen. Zij krijgen allemaal via post een uitleg over het project en een uitnodiging om zichzelf op te geven voor het Nieuw-West Forum. Uiteindelijk wordt hieruit een representatieve groep van 35 mensen gevormd.

Alle bewoners uit Nieuw-West die ouder zijn dan 16 jaar kunnen meedoen aan de loting. Vervolgens zijn er selectiecriteria om tot een representatieve groep te komen, zoals: geslacht, leeftijd, woonduur, type woning (koopwoning, sociale huur, particuliere huur) en geografie (wijkniveau). Elke politieke partij in de stadsdeelcommissie levert een vertegenwoordiger die het forum ondersteunt in een adviesgroep, waar onder andere ook een de politie en een ervaringsdeskundige in zitten.

Gevoel van veiligheid

Op verzoek van Ünver is het onderwerp voor het eerste Nieuw-West Forum: 'Hoe kunnen we het gevoel van veiligheid verbeteren in Nieuw-West? Want in het stadsdeel is veiligheid een belangrijke uitdaging. De criminaliteitscijfers stijgen; de objectieve veiligheid verslechtert. De subjectieve veiligheid, de mate waarbij mensen zich veilig voelen, verslechtert eveneens. Dit komt onder andere door de vele geweldsdelicten die kort na elkaar hebben plaatsgevonden in Nieuw-West.

Uitkomsten bindend

In drie bijeenkomsten verkent het forum het onderwerp, erover brainstormen en met adviezen komen. De uitkomsten van het Nieuw-West Forum zijn bindend, mits minimaal 80 procent van de deelnemers het er mee eens is en de plannen haalbaar zijn voor uitvoering.

Cees Fisser

De politie gaat het forum adviseren om het veiligheidsgevoel in het stadsdeel te vergroten.