De groep bewoners van de eerste telefooncirkel.
De groep bewoners van de eerste telefooncirkel. (Foto: Pr )

Telefooncirkel in Osdorp van start

NIEUW-WEST - Afgelopen maandag is de eerste telefooncirkel in Osdorp van start gegaan. Aan de Ookmeerweg heeft een groep bewoners zich verenigd en belt men vanaf nu elke ochtend een medebewoner uit de cirkel om te vragen hoe het gaat. Nodig, zeker in deze tijd.

Bewoners zijn blij dat de telefooncirkels nu ook in Osdorp zijn gestart

Een telefooncirkel is een dagelijks belrondje tussen bewoners, zodat elke dag even contact is geweest en is geïnformeerd hoe het met je gaat. Er is een vaste volgorde waarbij de begeleider van de cirkel start met het bellen van de eerste bewoner en erop toeziet dat de cirkel wordt afgerond. In een belrooster staat wie wie belt, zodat iedereen aan de beurt komt.

Noodzaak

In deze tijd blijkt de noodzaak om even iemands stem te horen en te controleren of alles in orde is nog hoger dan normaal te liggen. “Veel senioren komen weinig tot niet buiten en de sociale contacten zijn daardoor minimaal,” vertelt Assia Ameziane, opbouwwerker bij stichting Eigenwijks dat verschillende telefooncirkels ondersteunt. “Bewoners vinden het fijn dat er iedere dag iemand even belt en naar ze vraagt.”

Reacties

De eerste telefooncirkel in Osdorp bestaat uit een groep senioren van de Ookmeerweg. Assia: “Toen hun werd gevraagd of er interesse was in een telefooncirkel kwamen er veel enthousiaste reacties en ook meteen aanmeldingen.”

Houvast en vertrouwen

In het Leo Polak werd maandag het startschot gegeven. Tijdens de bijeenkomst werden duidelijke afspraken gemaakt, onder andere dat de zondag een rustdag is en er niet wordt gebeld, en was er ruimte voor vragen over bijvoorbeeld hoe te handelen als iemand niet opneemt of als men een dagje weg is. Assia: “De bewoners zijn blij dat de telefooncirkels nu ook in Osdorp zijn gestart en professioneel worden ondersteund. Ze kunnen bij ons terecht als er vragen zijn. Dat geeft houvast en vertrouwen.”

Drie cirkels

In totaal worden er drie cirkels gevormd. Twee zijn nu van start, er is nog ruimte voor één telefooncirkel. Geïnteresseerde bewoners kunnen zich melden bij Assia Ameziane op assia@eigenwijks.nl.