Hicham Uklu van Elektrosat neemt de mondkapjes in ontvangst.
Hicham Uklu van Elektrosat neemt de mondkapjes in ontvangst. (Foto: Kringwijs)

Gratis zelfgemaakte mondkapjes in de winkel

NIEUW-WEST - Vrijwilligers van het nieuwe sociale label Amsterdams Weefsel hebben 250 mondkapjes gedoneerd aan winkeliers en de voedselbank aan de Bos en Lommerweg, Burgemeester de Vluchtlaan en Slotermeerlaan. Zo kunnen winkeliers de mondkapjes gratis uitdelen aan mensen met een kleine beurs.

Amsterdams Weefsel is een sociaal label voor kleding en accessoires gemaakt door Amsterdammers. De vrijwilligers van Naaiatelier Nieuw-West zijn de eersten die werken aan het label. In de avonduren maken zij de mondkapjes voor arme stadgenoten.

Lokale ondernemers

Het idee achter dit project is dat steeds meer creatieve Amsterdammers aansluiten, thuis of met elkaar kleding of mondkapjes maken, voorzien van een merkje en de spullen uitdelen bij lokale ondernemers. Winkeliers kennen hun omgeving goed en kunnen zo hulp bieden waar het nodig is. De stoffen die gebruikt worden zijn voornamelijk van restpartijen of tweedehands materialen zodat er geen extra grondstoffen worden ingezet.

Gelijkwaardig

Dit project wordt ondersteund door Kringwijs, die zich inzet voor een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig mee kan doen. Amsterdams Weefsel is ontstaan doordat talentvolle vrouwen hun wens om kleding te leren maken voor zich uit bleven schuiven omdat ze geen plek, geld of doel ermee vonden. In het nieuwe label worden hun krachten gebundeld en ontstaat een weefsel van Amsterdammers.

Mensen die mee willen doen aan Amsterdams Weefsel of materialen willen doneren kunnen contact opnemen via info@kringwijs.nl / op facebook Amsterdams Weefsel.