Een volle doppenbak. Initiatiefnemer Jan van der Borden is er blij mee.
Een volle doppenbak. Initiatiefnemer Jan van der Borden is er blij mee. (Foto: Jan van der Borden)

100 kilo doppen in de doppenbak

NIEUW-WEST - In februari dit jaar werd aan de rotonde tussen de Slotermeerlaan en de Burgemeester Röellstraat de eerste openbare doppenbak van Nederland geplaatst door de gemeente Amsterdam. Een kleine 9 maanden later, op maandag 26 oktober, werd de 100ste kilo doppen gedoneerd.

"Hoeveel mensen doppen doneren is niet duidelijk, maar het moeten er natuurlijk tientallen zijn", aldus Jan van der Borden, initiatiefnemer van de doppenbak.

Leuk initiatief

Dat mensen doppen sparen voor de opleiding van blindengeleidehonden is in zijn omgeving duidelijk, maar kennelijk zijn ook steeds meer mensen overtuigd van dit leuke initiatief. ''Ik heb de sleutel van de bak van de gemeente ontvangen uit handen van Erik Bobeldijk en leeg daarmee ongeveer iedere twee weken de bak. Dat is de afspraak met de Gemeente Amsterdam. In feite heb ik het idee, de doppenbak en het vervoer naar Recycle Valley geadopteerd en dat doe ik met liefde", vertelt Jan.

Tweede kans

Eén kilo doppen is 22 eurocent waard. Dat lijkt niet veel, maar de doppen recyclen en een tweede kans geven, is veel meer waard.
De laatste weken is er een duidelijke toename aan doppen, dus het zou zomaar kunnen dat de tweede 100 kilo veel sneller bijeen zijn gedropt.


Voor wie nog niet wist waar de doppen naar toe kunnen, dan is de oplossing in Slotermeer.