Abdelhamid Idrissi, omringd door andere winnaars, met de award van de Omarmprijs.
Abdelhamid Idrissi, omringd door andere winnaars, met de award van de Omarmprijs. (Foto: Anne Dijkhorst)

Omarmprijs voor project Studiezalen

NIEUW-WEST - Elk jaar reikt Pakhuis De Zwijger de Omarmprijs voor grootse initiatieven in de strijd tegen armoede uit. Prijzen vielen dit jaar in verschillende categorieën. De grote winnaar viel in de categorie ‘Gelijke kansen voor kinderen’ en werd het impactvolle initiatief Studiezalen van Nieuw-Westbewoner Abdelhamid Idrissi.

Op 26 locaties kunnen kinderen terecht voor gratis huiswerk-begeleiding

Idrissi is niet zomaar een Amsterdammer. In 2019 werd hij Amsterdammer van het Jaar en met zijn initiatief Studiezalen timmert hij al tien jaar aan de weg. Inmiddels telt Amsterdam 26 locaties waar kinderen terecht kunnen voor gratis huiswerkbegeleiding.

Sporttalent

Maar dat is niet alles. Idrissi: "Stichting Studiezalen staat vooral voor een fijne nachtrust voor elk kind. Het gaat niet alleen om huiswerkbegeleiding, maar ook om investeren in een kind. In het onontdekte sporttalent, de niet te grijpen stageplek. Armoede is niet alleen een tekort aan geld, maar ook een gebrek aan een netwerk.”

Studiezalen maakt al lange tijd een verschil voor veel Amsterdammers

Marjolein Moorman, jurylid en wethouder onderwijs, armoede en schuldhulpverlening, vertelde tijdens de uitreiking dat de jury unaniem was in haar oordeel dat Studiezalen de Omarmprijs 2020 moest winnen. “Studiezalen maakt al lange tijd een verschil voor veel Amsterdammers. Bijzonder is dat in de coronaperiode dit initiatief ook echt een stap naar voren zette. Dat men wist dat men er juist nu moet zijn.”

5000 euro

Geëmotioneerd door deze woorden nam Idrissi de prijs, een award en 5000 euro, in ontvangst. “Ik zie elke dag armoede en de impact daarvan op gezinnen. Het is mooi dat we met Studiezalen en samenwerkingspartners ook impact kunnen maken.” Het prijzengeld zal Idrissi inzetten om kinderen in contact te brengen met nieuwe werelden, als eerste die van de boeren.

'Ik zie elke dag armoede en de impact daarvan op gezinnen'

Boerenwerk

Als mede-initiatiefnemer van Boeren voor Buren, een netwerk van buren die rechtstreeks bij lokale boeren kopen, was hij onder de indruk van het boerenwerk dat tot die tijd ver van hem afstond. “De boer had nog nooit een Abdelhamid ontmoet, ik nog nooit een boer. Wat ik zag, was inspirerend. Ik wil continu bruggetjes slaan, nieuwe werelden ontdekken. Ik zie nu al de glimlach van de kinderen voor me als ze dit zien.”



Shirley Brandeis