Mac Vijn zette zich in voor allerlei zaken in haar buurt.
Mac Vijn zette zich in voor allerlei zaken in haar buurt. (Foto: pr)

Mac Vijn (1954-2020) was 'In alles bevlogen'

NIEUW-WEST - Of ze zich aan de zaal wilde voorstellen, vroeg de gespreksleider tijdens een bijeenkomst vorig jaar in Pakhuis De Zwijger. “Heel kort dan,” antwoordde jurist Mac Vijn, en somde in een halve minuut haar werkzame leven op. Te weinig eer voor iemand met zo’n lange staat van dienst als jurist en mens. Maar het tekent de bescheiden Mac Vijn, voluit Maria Anna Clasina genaamd, die maandag 12 oktober op 66-jarige leeftijd overleed.

In haar eigen buurt De Eendracht in Geuzenveld zette ze haar juridische kennis graag in toen het GVB in 2015 besloot bus 21 weg te halen. De wijk kwam in actie en voelde zich niet alleen met de kennis, maar vooral ook door de betrokkenheid van Mac gesteund. Tot aan de Raad van State sprak zij in. Als bewoner, als jurist en beide met hart en ziel. De bus kwam niet terug, maar op inhoudelijke gronden werden Mac en haar buren in het gelijk, en onbehoorlijk bestuur aan de kaak, gesteld. Zoals zij dat eerder ook deed als advocaat bij Bosch Advocaten.

Feministe

Met jarenlange procedures lukte het voor elkaar te krijgen dat vrouwelijke zelfstandigen wél recht hadden op een zwangerschapsuitkering. De baby’s waar het omging waren al pubers toen 18.500 vrouwen in 2019 alsnog hun geld kregen uitgekeerd voor de periode dat zij niet hadden kunnen werken; omdat zij baarden en herstelden. “Een feministe als Mac is mijn heldin: geen poeha en wel resultaat voor vrouwen in de knel,” zegt voorzitter Leontine Bijleveld van de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann.

Fijne buurvrouw

Ook in de buurt ontpopte Mac zich als behulpzaam, deskundig en, gewoon, als fijne buurvrouw. “Ze was bijna altijd aanwezig bij onze maandelijkse zwerfvuilactie,” vertelt Olga Schade. “Hadden wij gemiddeld twee volle zakken, dan had Mac er drie. Ze was in alles bevlogen.” Alleen in de besloten appgroep toonde ze haar winst, zwerfvuil in dit geval. “Mac stond zelden op de voorgrond,” aldus buurtbewoner Marjan Freriks. “Niet omdat ze dat niet kon, maar omdat dat niet hoefde. Als zij sprak, was het altijd compact en to the point. Dat gaf haar een vanzelfsprekend gezag.”

Burgelijke bocht

En dat gezag hadden bewoners, die zich vaak niet gehoord voelen, nodig. Ook om niet uit de burgerlijke bocht te vliegen. “Met haar heldere kijk op zaken kon ze ook ons terugroepen als er een beetje doorgedraafd werd,” zegt Marjo Mittelmeijer. “Ze bracht haar standpunten ook altijd helder en zonder te beschuldigen over. Mac was een volhardend en strijdend persoon, met gevoel voor de medemens.” Haar nuchtere, maar bovenal lieve persoonlijkheid wordt veelvuldig genoemd in de buurt, waar ze zich tot aan haar vrij plotselinge overlijden inspande voor meer dan alleen de bus waarmee ze lokaal een beetje beroemd werd.

Dikke ornder

Het beeld blijft van de buurvrouw die met dikke ordner onder de arm naar de vergaderingen kwam. Die aanmoedigde of op de rem trapte, de kat uit de boom keek en het woord nam als haar dossierkennis van pas kwam. Omdat ze tegen onrecht was en graag wilde helpen. Olga: "Wij buren hebben heel veel aan haar te danken. We zullen haar enorm missen. Als persoon en als onze ‘buurtjuriste'.”
Mac steunde Stichting A Sister's Hope. Donaties in haar naam worden op prijs gesteld.

Dit kan via www.asistershope.org/donateNL.php.


Shirley Brandeis