Een vrolijk kunstwerk met een boodschap.
Een vrolijk kunstwerk met een boodschap. (Foto: Brandeisfotografie)

Street Art in speeltuin Confucius

NIEUW-WEST Een weekend lang schilderde de Argentijnse kunstenaar Emmanuel Alaniz in speeltuin Confucius, Geuzenveld, aan de nieuwste muurschildering van het Street Art Museum Amsterdam (SAMA). Dit openluchtmuseum met roots in Nieuw-West plakte er dit keer een mooie boodschap aan vast: de eerste 1000 dagen van een leven zijn ontzettend belangrijk.

Het nieuwste kunstwerk van Emmanuel Alaniz

Een groot, vrolijk kunstwerk in de speeltuin aan de Lodewijk van Deysselstraat/Dr. H. Colijnstraat zag Ruth Weijermars in het weekend van 17 oktober tot stand komen. En daar is de buurtbewoner en projectleider van Food4Smiles, dat de opdracht ervoor gaf aan SAMA, blij mee. “Food4Smiles wil dat ieder kind een gezonde start krijgt. Deze muurschildering staat in de buurt, in de speeltuin, en bereikt zo de doelgroep: ouders met jonge kinderen. Hun willen we meegeven dat een gezonde start de basis is voor een gezond leven.”

We horen geregeld dat moeders graag willen dat de vaders meer betrokken zijn

Harmonie en liefde

Het nieuwste kunstwerk van Emmanuel Alaniz, die eerder ook tekende voor de enorme muurschildering aan de M.C. Addickstraat in Slotermeer, toont de belangrijkste dagen uit een mensenleven. Vanaf de conceptie tot aan de peutertijd. In die periode wordt de basis gelegd voor een gezonde groei en voor de ontwikkeling op latere leeftijd. Tijdens workshops gaven ouders uit de buurt input voor de tekening. Het resultaat is een vrolijk geheel dat harmonie en liefde benadrukt. Weijermars: “Wie aan een gezond leven denkt, denkt in eerste instantie aan juiste voeding en voldoende beweging. Maar harmonie en liefde zijn net zo belangrijk.” Ook de keuze voor een vaderfiguur op de muurschildering is een bewuste. “De moeder is van nature betrokken; het kind groeit immers in haar. We horen geregeld dat moeders graag willen dat de vaders meer betrokken zijn. We hopen zonder oordeel hier mee te geven hoe belangrijk ook de rol van de vader is.”

Geen vanzelfsprekendheid

Een gezonde leefstijl, merkt ook Weijermars in haar werk als gezondheidsambassadeur in Nieuw-West, is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Daarom zoekt Food4Smiles samen met ouders naar manieren om ouders te ondersteunen tijdens deze belangrijke periode. Weijermars: "Regelmatig delen we nieuwe inzichten over de eerste 1000 dagen van kinderen in Nieuw-West. Eerder deden we dat door de uitgave van een door ouders gemaakt informatief tijdschrift. Dit keer doen we dat in de vorm van kunst. Binnenkort komen we in samenwerking met The Beach met een theetuin.” Hou hiervoor de Facebook (www.facebook.com/food4smiles) en Instagram (@food4smiles) in de gaten. Voor meer informatie over het Street Art Museum zie www.streetartmuseumamsterdam.com.

Shirley Brandeis