'Vuilnis Oproer' rond de Sloterplas

NIEUW-WEST – Een verzameling van bewoners en ondernemers rond de Sloterplas, die zich, samen met het stadsdeel, willen inzetten voor een schoon en veilig Sloterpark kwamen onlangs naar de tweede bijeenkomst van het ‘Vuilnis Oproer’, om de volgende stap te zetten.

Afgelopen zomer namen diverse bewoners en ondernemers die rond de Sloterplas wonen of werken, onafhankelijk van elkaar het initiatief om een deel van het Sloterpark schoon, heel en veilig te krijgen. Sommigen deden dit al jaren. Door intensiever gebruik van dat 'groen' en wegens structurele onderbezetting van de afdeling Reiniging in ons stadsdeel, namen de ergernissen over de viezigheid en onveiligheid toe.

Om de krachten van de afzonderlijke initiatieven te bundelen en om na te gaan hoe vervuiling van het Sloterpark volgend jaar kan worden voorkómen, organiseerden de Ru Paré Community samen met Buurtwerkplaats op in september een bijeenkomst, het 'Vuilnis Oproer' met alle betrokkenen. Het doel was: elkaar leren kennen; inventariseren voor welke gebieden rond de Sloterplas vrijwilligers al hun handen uit de mouwen steken; én proberen om onderscheid te maken tussen taken die 'bij het stadsdeel horen', en ondersteunende taken voor vrijwilligers. Vorige week dus het vervolg op het 'Vuilnis Oproer'.

Deelnemers

Zo'n tien actieve bewoners, verspreid over Nieuw-West, namen deel aan de ZOOM-bijeenkomst. Zij vertegenwoordigden evenzoveel (zwerf)vuil-groepen. Vanuit stadsdeel Nieuw-West was Erik Bobeldijk (SP) aanwezig, als dagelijks bestuurder onder andere verantwoordelijk voor de Reiniging.

Ook sloot de gebiedsmakelaar Sloterplas-Sloterpark, Mendy Baumeister, aan. Zij bracht het goede nieuws, dat het stadsdeel de extra afvalbakken overneemt die deze zomer particulier waren aangeschaft voor het Sloterstrand. Volgend seizoen worden ze weer gebruikt. Ook heeft Nieuw-West al extra bakken rond de Natureluur geregeld.

Twee aparte taken

De aanwezigen waren het er snel over eens dat ‘samenwerking tussen overheid en bewoners' het beste resultaat zal opleveren. Dat neemt niet weg, dat wel twee gescheiden taken werden benoemd: het schoonhouden en reinigen van afvalbakken en de recreatieterreinen is een taak van de overheid en vrijwilligers kunnen daarbij ondersteunen, door bijvoorbeeld

Lees verder pagina 5