Muntenman Toon Borst (rechts) is druk in de weer met zijn melkbussen.
Muntenman Toon Borst (rechts) is druk in de weer met zijn melkbussen. (Foto: pr)

Muntenman is op zoek naar pesetas

NIEUW-WEST - “Hebt u thuis nog munten... man, biljetten... vrouw, breng ze gauw, marken, pesetas, schillingen, vanuit Amsterdam tot Millingen". Honderden keren heeft ‘de Muntenman‘ van Amsterdam dit lied op de melodie van 'Zeg ken jij de mosselman, gezongen. Sinds er, negen maanden voor het begin van de euro in 2001, begonnen werd vanuit Kinderboerderij ‘t Brinkie met de inzameling van allerlei vreemde valuta.

De eerste jaren nog voor de drie kinderboerderijen in Zuidoost. Maar vanaf 2005 ook voor kinderprojecten over de hele wereld. Sri Lanka, Ghana, India, Brazilië, rampgebieden via Giro 555 , alle andere kinderboerderijen in Amsterdam en omgeving en kinderen van de vluchtelingen op Lesbos.

Vereurotiseren

Vanaf half december zal dit liedje veranderd moeten worden nu de Spaanse peseta's, zowel de bruine/laatst gangbare munten alsook de biljetten. Vanaf dat tijdstip niet langer meer in te wisselen, ofwel te ‘vereurotiseren‘ zoals de muntenman dat noemt, zijn. De Duitse en Oostenrijke Banken hebben nog steeds géén einddatum vastgesteld en de Nederlandse en Belgische alleen nog voor de biljetten tot eind 2031. Ook allerlei andere vreemde valuta zijn van harte welkom.

Vandaar dat er haast geboden is met de Spaanse peseta's, waarvan de opbrengst met name gaat naar de kinderboerderijen in Amsterdam, in Nieuw-West op kinderboerderijen Strohalm en Sloterpark, ‘t Landje en Uylenburg, en de kinderen van de vluchtelingen van de kampen Kara Tepe en Moria via BecauseWeCarry en Movement on the Ground.

75 inzamelbussen

Nu het voor de 78-jarige muntenman, niet meer mogelijk is alle 75 inzamelbussen, in Nieuw-West bij de genoemde kinderboerderijen alsook de supermarkten van Albert Heijn op het Sierplein, Belgiëplein en Osdorpplein, het PLUSpuntop de Albardakade, Buurthuis de Honingraat,. in de komende drie weken te legen en te sorteren, worden Amsterdammers aangeraden hun met name Spaanse ‘buit‘ zoveel mogelijk op te sturen naar Brinkie’s Muntenactie, 1106 GZ nummer 27 . Indien rek.nr. vermeld, worden de portokosten (via Post.nl tot net beneden de tien kilo 7,25) vergoed.

"Dus kijk nog eens goed in allerlei laatjes, potjes en tas, alle overbodige muntjes en biljetten, vooral peseta's, komen de kinderen van de kinderboerderijen hier en van de vluchtelingen op Lesbos daar goed van pas'', aldus Toon Borst,

Voor meer informatie: www.muntenactie.nl.