'Vuilnis Oproer' rond Sloterplas

Vervolg van voorpagina

vuilniszakken aan recreanten uit te delen, of zwerfvuil inzamelen dat in bosschages gewaaid is.

Op 3 september was afgesproken dat de vrijwilligersgroep tien actiepunten gaat formuleren waardoor de openbare ruimte rond de Sloterplas structureel schoner gehouden kan worden dan tot nu toe. Gedacht werd aan korte en lange termijn actiepunten. En Jorine van Hooijdonk,

ook bekend van activiteiten rond Plein’40-’45, stelde voor om diverse locaties te benoemen als ‘dagrecreatiegebied’: Sloterstrand; de Natureluur; barbecue plekken. Hierdoor zou het stadsdeel gemakkelijker extra reinigingsacties kunnen inplannen.

Per saldo werd het een bijeenkomst waarin zeer uiteenlopende ideeën en oplossingen, rijp en groen, door elkaar ingebracht zijn, zoals:

- Werk aan preventie. Zorg voor bewustwording van de gevolgen van vuilnis dat men achterlaat.

- Maar vergeet het idee dat ‘bewustwording’ via lessen op school moet gebeuren. Een docent zei: “De scholen zijn er niet voor om elk probleem in Nederland op te lossen. De scholen hebben al een vol programma om leerlingen goed taal en rekenen te leren, naast duurzaamheid en burgerschapsvorming.”

- Een ander idee is om met steun van ChildPress.org met kinderen een filmpje te maken voor bewustwording van zwerfafval. De Buurtwerkplaats vulde dat aan met het idee voor een speelfilm. Mogelijk kan een beroep gedaan worden op het budget voor “Ontwikkelbuurten ” en/of de buurtbudgetten.

- Stel hesjes beschikbaar voor de vrijwilligersgroepen voor de herkenbaarheid.

- Faciliteer de vrijwilligers met grijpertjes, vuilnisringen en vuilniszakken. Zet ze op plekken met enige sociale controle, en laat iedereen die zich ertoe geroepen voelt, meewerken bij het zwerfvuil verzamelen.

- Zet informatieborden bij ingangen van het Sloterpark voor de wijze waarop men zwerfvuil kan melden.

- Pas de frequentie en het tijdstip van vuilcontainers legen aan, op de piekmomenten van het gebruik, onder andere picknicktijden.

Erik Bobeldijk steunde het idee om in navolging van de containeradoptant na te gaan of zo'n zelfde organisatiestructuur ook zou kunnen werken voor ‘parkadoptanten'; bewoners die alert zijn voor een deel van een recreatiegebiedje, monitoren op volle bakken en zwerfvuil. Containeradoptanten hebben een rechtstreeks telefoonnummer van een reinigingsploeg die snel kan uitrukken om overlast van vuil op te lossen. In dit verband wordt ook gesproken over een groep gastheren en gastvrouwen, die te vergelijken zijn met de ‘staalmannen.


Cees Fisser