Clementine Vrooland is één van de makers van  Mokumse Mikmak.
Clementine Vrooland is één van de makers van Mokumse Mikmak. (Foto: Brandseis fotografie)

Mokumse mikmak 2021

Vorig jaar maakten Jan van Zijp, Clementine Vrooland en Shirley Brandeis vanuit Nieuw-West hun eerste Mokumse mikmak. De scheurkalender werd zo goed ontvangen, dat er nu een editie 2021 is. Online of in elke boekwinkel te koop. De Westerpost sprak met een van de makers, Clementine Vrooland uit Slotervaart.

Hoe is het idee voor een scheurkalender ontstaan?
“Het aanbod kalenders is enorm. Dus je zou je kunnen afvragen, moet er dan nog een bij? Ja zeker! Een kalender met veel interessants en leuks over alleen Amsterdam kon ik nooit vinden. Samen met Shirley Brandeis stelde ik wel al jaren de Amsterdamse Spreukenkalender samen. Maar we wilden meer, iets anders, iets nog gezelligers. Uitgever Jan van Zijp bleek de perfecte match. We zijn alle drie geboren en getogen Amsterdammers die het heerlijk vinden om in beeld en woord de pareltjes van hun stad te verzamelen.”

Met welk doel?
“Het oude taaltje, het echte Mokums, is steeds minder te horen. Dat willen we bewaren en daarom halen we graag op straat of het web de gevatte, geestige en brutale uitspraken op. Met camera of tekenpotlood leggen we de typisch Amsterdamse beelden vast. Niet alleen in Nieuw-West, waar we in onze achtertuin of aan de huiskamertafel vergaderen, maar door de hele stad. We hebben opgeteld overal in de stad gewoond, dus kennen vrijwel heel Mokum.”


En na de eerste smaakte dat naar meer?
“We hebben ons echt kenbaar moeten maken als nieuweling op een best verzadigde markt. Maar voor het Amsterdamse is altijd plek, merk je. En wij brengen dat weer op een anders dan andere manier. Misschien omdat we het met hart en ziel én gezelligheid samen maken. Of omdat elk van de 365 blaadjes ambachtelijk door onszelf is opgemaakt. Maar vooral omdat veel Amsterdammers graag door een nostalgische bril naar hun stad kijken. Er is dan ook veel moois, leuks en bijzonders aangeleverd. Mensen kwamen met verhalen uit de oude doos, familiefoto's, Mokumse uitspraken en grappen. Ook uit eigen herinnering en archief - ik ben alweer de vierde generatie in Slotervaart - hebben we geput. De kalender is een bonte verzameling Amsterdams materiaal; een vrolijke mikmak.”

Leuk voor de echte Amsterdammer dus.
"Voor meer dan die alleen. Het is een kalender voor stadsgenoten die hier al generaties lang wonen, of juist nét hun sleutel hebben gekregen. Geinige is dat de bestellingen van stadverlaters van heinde en verre binnenstromen; van Groningen tot Canada! Een kalenderrubriek die daarop inspeelt is 'De ex-Amsterdammer' waar we voormalige stadgenoten vragen naar hun grootste Mokumse gemis. Het verzamelen van nieuw materiaal houdt voor ons ook nooit op. Er zijn nog meer edities te vullen. Van mensen die vorig jaar hun scheurkalender bij ons kochten kregen we te horen: "We zitten nu al bijna een heel jaar met jullie op de plee te lachen!" Dat hopen we natuurlijk weer te horen over editie 2021. Wie hem hier in Nieuw-West bestelt, zal door een van ons op de wenken bediend worden, want we leveren regelmatig aan huis met onze mikmakfiets. Maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon bij de boekhandel in je buurt vinden.”


Weggeefactie
Onder de bestellers die deze maand bestellen via mokumsemikmak.nl, worden drie unieke, handgemaakte en ingelijste afdrukken verloot (winkelwaarde € 29,95) van een van de typisc Mokumse stempels van Clementine Vrooland. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in de kalender. Begin december 2020 wordt met de prijswinnaars contact opgenomen.

Mokumse mikmak 2021 (ISBN 978-90-828229-9-1). Winkelprijs 14,50 euro. Zie ook mokumsemikmak.nl. Voor meer informatie: info@mokumsemikmak.nl.