Buurtbudget 2019 leverde onder andere een klimaattuin in Slotermeer op.
Buurtbudget 2019 leverde onder andere een klimaattuin in Slotermeer op. (Foto: Brandeisfotografie)

Vier ton voor heel veel mooie plannen

NIEUW-WEST Maar liefst vijftien mooie plannen van bewoners voor een leukere buurt werden vrijdag 13 november aangewezen om uitgevoerd te worden. Onder andere de kofferbakmarkten, de fitnesstoestellen in het Gerbrandypark en het watertappunt Plein ’40-’45 kregen van medebewoners de meeste stemmen.

Het was een record. Meer dan 250 plannen, inclusief begroting, werden ingediend voor het Buurtbudget Geuzenveld/Slotermeer. Er is 400.000 euro om te verdelen door bewoners, die als geen ander weten wat goed is voor de buurt. Een gemeentelijke haalbaarheidscheck liet uiteindelijk 97 plannen de stemronde behalen. En daarop kon iedereen vanaf twaalf jaar in Geuzenveld en Slotermeer online of telefonisch stemmen. Voorafgaand enthousiasmeerden negentien buurtbudgetambassadeurs hun medebewoners, waarna meer dan vijfduizend mensen stemden. Vijftien procent en dat is veel voor een participatietraject. Voor zover de getallen.

Gratis en lekker

Vrijdag was de uitslag. Dit keer niet in het Tuinstadhuis met hapjes en honderden mensen zoals tijdens de editie 2019, maar online. Dat mocht de uiteindelijke pret voor bewoners die hun plan beloond zagen worden met een deel van de vier ton niet drukken. “Trots dat mijn idee erdoor is gekomen!” schreef Mo Elmess op Facebook na de uitslag. Fitnesstoestellen wil hij in het Gerbrandypark laten plaatsen. “Sporten in de openbare ruimte is gratis en het is lekker om te trainen in de buitenlucht,” is de gedachte achter dit plan waar meer bewoners van zullen genieten. Omdat het andere plan voor een outdoor gym in hetzelfde park mooi aansluit, krijgen de beide initiatiefnemers een gezamenlijk budget.

Ook kinderen

De 12-jarige Imane Valk diende vijf plannen in en zag er twee de eindstreep vrijdag halen: een watertappunt én avondverlichting op Plein ’40-’45. Imane: “Ik zie marktbezoekers soms water tappen uit een kraan die voor de marktkooplieden bestemd is. We missen hier echt een tappunt waar je gratis en gezond je waterfles kunt vullen. Daarnaast is het plein ’s avonds best donker en een beetje saai. Gezellige verlichting is goed voor de sfeer.” De jongste plannenindiener vindt het belangrijk om haar stem te laten horen, zeker als ze daarmee haar buurt een stukje beter kan maken. Vorig jaar kreeg ze de smaak te pakken, toen ze won met haar idee voor een groot schaakbord op het plein. Dat plan wordt binnenkort uitgevoerd. Imane: “Ook kinderen hebben goede ideeën. Het is fijn dat wij ook mogen indienen en mogen stemmen op onze favoriete plannen. Dát is nou echte democratisering!”

Kofferbakmarkten

Meer plannen behaalden voldoende stemmen. Zo zullen we binnenkort - of wat later - bewoners per sup de Sloterplas zien schoonmaken (sport, ontmoeten en een schonere plas ineen!), gaan vrouwen samen fietsen, komen er verschillende activiteiten om bewoners en ondernemers bewust te maken van het afvalprobleem, worden er kofferbakmarkten met laag staangeld georganiseerd, komt er verlichting op de rotonde Jan Evertsenstraat/Oostoever/Noordzijde (fijner en veiliger!) en een weggeefwinkel (niet alles is rijp voor het grof vuil), zullen wilde bloemen op bestaande groenstroken gaan groeien (meer kleur en bijen in de buurt!), wordt er plek gemaakt voor een jeu-de-boulesbaan en bewegingsapparaten voor senioren, die vanuit een ander plan ook kunnen rekenen op meer groepsactiviteiten, en worden voor de biodiversiteit rondom honderd bomen samen met bewoners bloemen en planten geplant.

Meer wegen naar Rome

Alle energie die bewoners hebben gestoken in plannen die het niet haalden, zal in sommige gevallen niet voor niets zijn geweest, benadrukte stadsdeelvoorzitter Emre Ünver vrijdag tijdens de online bijeenkomst. “We gaan kijken wat we met goede ideeën die het qua stemmenaantal niet haalden toch kunnen doen. Ook na de editie 2019 bleek dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden. Een aantal plannen met minder stemmen werd toen toch gerealiseerd, omdat wij die als gemeente ontzettend goed en belangrijk vonden.” Ünver is trots op de opkomst. “In stadsdeel Nieuw-West werden de meeste plannen per aantal inwoners ingediend. Het aantal stemmers - 5507 - beslaat tien keer een volle Meervaart, Dat is voor het participatieproces een goede prestatie.”

Lokaal lekkers

Inmiddels is een aantal plannen van vorig jaar uitgevoerd. Zoals de bloemrijke klimaattuin, waar eind september tientallen bewoners aan de Burgemeester Vening Meineszlaan samen de handen voor uit de mouwen staken. Of het plan voor uitjes voor ouderen, door ESAN (Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West) uitgevoerd. Die gaf er ondanks corona een mooie draai aan en besteedde het budget aan het uitdelen van pakketten vol lokaal lekkers aan de senioren. Ook zo'n goed idee? Na een succesvolle editie in Slotermeer Noordoost vorig jaar en een nog beter ‘bezochte' editie dit jaar voor Slotermeer en Geuzenveld, kunnen bewoners in 2021 voor heel Nieuw-West een plan dat de buurt beter, gezellig en fijner maakt indienen. Hou de social media en nieuwsbrief van het stadsdeel in de gaten voor meer informatie.

Shirley Brandeis