Het verhaal van oma Dora Gorohovskaya en de speciale band met Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Ulrike Meinhof.
Het verhaal van oma Dora Gorohovskaya en de speciale band met Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Ulrike Meinhof. (Foto: Chris Koolmees)

Voorstelling Schoppenvrouw

HOOFDDORP - De Hoofddorpse Raad van Kerken start het seizoen 2020/2021 op vrijdag 4 september met ‘Schoppenvrouw’, een voorstelling van mezzosopraan Ekaterina Levental. Zij vertelt hierin het verhaal van haar oma Dora Gorohovskaya en van 4 vrouwen waarmee zij een speciale band heeft: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Ulrike Meinhof.

Legendarische vrouwen met succes

Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen, die zich vrijvochten van het lot. En met succes. Maar dat succes werd een legende die hen – opnieuw – gevangenhield. Schoppenvrouw laat het gevecht tussen mens en legende zien, en hoe deze krachtige vrouwen dat gevecht verloren.

Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. En een verhaal over de angst, die steeds weer de vrijheid blokkeert. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, en om te mogen veranderen.

Ekaterina vertelt dit verhaal in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd in de voormalige Sovjet-Unie. Een leven met haar oma met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen. In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn. Die tegenstrijdigheid herkennen we, kracht en onmacht, in het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert. In die intimiteit zal Ekaterina de 5 vrouwen oproepen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken. Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek.

Waar & wanneer

De voorstelling vindt plaats op vrijdag 4 september in de Marktpleinkerk, Marktplein 96 in Hoofddorp. Aanvang 20.00 uur. De voorstelling duurt 75 minuten, zonder pauze. De toegang is gratis, er is een collecte aan de uitgang.

Reserveren

Vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelding voor deze voorstelling noodzakelijk! Ga naar bit.ly/aanmeldenrvk en vul het formulier in. Of bel met het parochiesecretariaat van de RK Joannes de Doperkerk, tel. 023 563 81 45.

De regels zijn bekend: kom niet met gezondheidsklachten, ook niet als iemand bij u in huis ziek is.

Meer informatie op www.kerkeninhoofddorp.nl.