Vraag het de Notaris

In deze rubriek willen wij de lezers de gelegenheid geven tot het stellen van vragen op het gebied van het familierecht. Ze zullen anoniem in deze rubriek worden beantwoord.

Stel uw vragen schriftelijk aan: pdukkers@dukkers.nl. Mr Peggy E.M. Dukkers, NVA notaris. Nicolaas Beetsstraat 152, 1054XV Amsterdam, met vermelding van: “Westerpost”.

Ik ben enig kind en mijn moeder is niet getrouwd. Ben ik haar erfgenaam of erven ook haar broer en zuster van haar?

Ik kan u geruststellen. U bent volgens de wet haar enige erfgenaam. In de wet zijn de groepen van erfgenamen vastgesteld. De eerste groep zijn: echtgenoot en kinderen. Als er geen echtgenoot is erven de kinderen. Dus zolang uw moeder niet trouwt bent u haar enige erfgenaam. Als er geen echtgenoot of kinderen zijn, komt de tweede groep in aanmerking: ouders van de overledene en diens broers/zusters, of hun kinderen als ze mochten zijn overleden. De derde groep zijn de grootouders of hun afstammelingen. Door een testament te maken kan uw moeder vastleggen wie zij als erfgenamen wil benoemen.

Met het maken van een testament komen de wettelijke erfgenamen te vervallen.

Onterven

Uw moeder zou zelfs bij testament kunnen bepalen dat zij niet wil dat u van haar erft. Dat is de zogenoemde onterving. Sinds het erfrecht van 2003 is het mogelijk dat een ouder een kind onterft. Dat kan zij doen door u helemaal niet te noemen en andere erfgenamen aan te wijzen. Maar ze kan ook de onterving letterlijk opnemen. Het gevolg van onterving is dat u niets te maken heeft met de afwikkeling van haar nalatenschap. U heeft ook geen recht op spullen. Maar u bent niet rechteloos.

Legitieme portie

Als kind heb je in de nalatenschap van een ouder de zogenoemde “legitieme portie”. Sinds het erfrecht van 2003 is dat een bedrag in geld met een waarde van de helft van uw erfdeel. Voor u als enig kind van uw moeder, die zonder testament de enige erfgenaam zou zijn, is de legitieme portie een geldbedrag van de helft van uw erfdeel. Bij de berekening van de omvang van de legitieme portie wordt de waarde van de nalatenschap vastgesteld, daarvan worden afgetrokken de kosten van de uitvaart en de kosten van de afwikkeling. Uw legitieme vordering is de helft van dat bedrag. U kunt het bedrag opeisen bij de erfgenaam of erfgenamen die zij in haar testament heeft benoemd. U moet het opeisen binnen 5 jaar na het overlijden. Na 5 jaar vervalt uw recht op het geldbedrag.

Waarom staat mijn handtekening niet op het afschrift van mijn testament dat ik van de notaris kreeg?

De notariële akte is in de notariswet geregeld. Een testament is een notariële akte. De akte die u bij de notaris tekende is de originele akte, hij heet de minuut-akte. De originele akte moet volgens de notariswet door de notaris worden bewaard. De akte krijgt na tekenen een volgnummer en wordt ingeschreven in het repertorium. Het repertorium is een digitale lijst waarin alle akten van een notaris op volgorde en met een nummer worden vermeld. De notaris geeft afschriften af van de getekende akten. Dat is een kopie van de minuut-akte met aan het slot van de tekst: UITGEGEVEN VOOR AFSCHRIFT en een ambtstempel van de notaris. De notaris alleen tekent het afschrift. Daarmee verklaart hij/zij dat dit een kopie is, gelijk aan de minuut-akte, die in de kluis wordt bewaard. Daarom staat alleen de handtekening van de notaris op het afschrift van uw testament. Officiëler kunt u het niet krijgen.


Augustus 2020.