Afsteken van vuurwerk in Amsterdam alleen door professionals?
Afsteken van vuurwerk in Amsterdam alleen door professionals? (Foto: aangeleverd)

Verbod voor afsteken vuurwerk particulieren

NIEUW-WEST – Eén van de ‘Ingekomen stukken’ op de agenda van Stadsdeelcommissie (SDC) op 25 augustus was de inspraak die het college van burgemeester en wethouder (B&W) van Amsterdam houdt, over een verbod voor het afsteken van vuurwerk door particulieren, ook wel consumentenvuurwerk genoemd. De inspraakperiode duur nog tot en met 6 september 2020.

Inspraakperiode tot en met 6 september 2020

Uit de stadsdeelcommissie

Op 13 februari 2020 heeft de gemeenteraad van Amsterdam een voorstel aangenomen dat het afsteken van consumentenvuurwerk moet verbieden. Het enige dat we als burgers nog mogen afsteken, zijn sterretjes. Ook wil de gemeente de verkoop van vuurwerk zoveel mogelijk beperken, voor zover de wet dat toestaat. U leest hier meer over op: www.amsterdam.nl/oudennieuw .

Inspraak vuurwerkverbod

De gemeente schrijft hierover: “Amsterdam wil een feestelijke en veilige jaarwisseling voor iedereen, met zo min mogelijk letsel, schade en overlast. Naar aanleiding van onrustig verlopen jaarwisselingen in de afgelopen jaren en de nadrukkelijke wens van de gemeenteraad, willen B&W een afsteekverbod voor particulieren. Hiervoor moet de APV [Algemeen Plaatselijke Verordening; CF] worden aangepast.”

Feestelijk alternatief

In plaats van vuurwerk is de gemeente op zoek naar een alternatief: “De gemeente heeft creatieve partijen gevraagd om met ideeën te komen voor een nieuwe vorm van oud en nieuw vieren. Bijvoorbeeld door een centrale viering te koppelen aan lokale activiteiten in stadsdelen en buurten. Het afsteken van kindervuurwerk zoals sterretjes mag wel. Ook professionele vuurwerkshows met vergunning zijn toegestaan.”

Laat uw mening horen

Inspraak

B&W vragen aan alle inwoners van Amsterdam en andere belanghebbenden naar hun mening. U kunt in een inspraakreactie [formeel heet dit: zienswijze; CF]) tot en met 6 september 2020 uw mening geven.


- Webformulier: De gemeente heeft op de webpagina www.amsterdam.nl/oudennieuw een elektronisch formulier dat u kunt invullen.


- Per e-mail: U kunt uw reactie ook in een e-mail zetten en sturen naar: inspraak.apv@amsterdam.nl


- Op papier: Op papier kunt u uw mening sturen naar: Gemeente Amsterdam, Projectgroep viering oud en nieuw 20/21, Postbus 202, 1000 AE AMSTERDAM


De stukken / documenten die bij het voorstel horen, zijn op afspraak in te zien bij stadsloket Centrum. U kunt hiervoor een afspraak maken via https://www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-centrum/ , of telefonisch via 14020.

Op www.amsterdam.nl/oudennieuw leest u wat er met uw reactie gebeurt. Waarschijnlijk neemt de gemeenteraad in november 2020 een besluit hierover.