Luciano Balestra
Luciano Balestra (Foto: Rob Godfried)

Het Grote, Kleine Verhalenfeest in Staalmanpark op 1,5 meter

NIEUW-WEST - Door de menging van koophuizen, nieuwbouw en gerenoveerde sociale huurwoningen is de buurt opgeknapt, maar zijn oude contacten verstoord en de nieuwe nog niet altijd gelegd. “Het Staalmanplein was vroeger een bruisend plein en moet dit weer gaan worden”, zo zegt Mohamed Mahdi, één van de betrokken ondernemers uit de buurt en oprichter van Casa Sofia, een gezellige culturele ontmoetingsplek.

Woensdag 2 september van 12.00 - 19.00 uur

Met muzikanten, schrijvers, kunstenaars en natuurlijk met de buurtbewoners zelf gaan we op zoek naar een nieuw verhaal van de buurt. Als een rode draad door het programma loopt het thema 'gelijkheid'. Heeft iedereen dezelfde kansen als het gaat om goed onderwijs en passend werk? Ben je veilig als jouw seksuele voorkeur of je geloofsovertuiging niet strookt met die van de meerderheid? Hebben vrouwen en mannen nu dezelfde rechten en kansen en hoe zit het met de ouderen en de jongeren in de buurt?

MoMo Productions (Julia Strijland) organiseert dit buurtfeest en zal ook de documentaire film ‘Amsterdamse Helden, deel 2’ maken. Deze documentaire-reeks gaat over bewoners uit Amsterdamse buurten in verandering. Deel 1 over de Diamantbuurt behandelde het thema ‘vrijheid’. Nu onderzoekt zij het thema ‘gelijkheid’ in de Staalmanpleinbuurt.

Programma voor kinderen & ouders

12:00 Inloop genodigden Einsteinschool & Impuls (Djembe) optreden o.l.v. Rachid Khelifi & Onur Kaletas door leerlingen van de Einsteinschool

12.30 Presentatie van Sociaal-Culturele aanjagers in de buurt

12.45 Verschillende kunstzinnige, creatieve en speelse activiteiten op het plein achter de Einsteinschool voor- en met kinderen uit de buurt. Er zijn Oud Hollandse Spelen, Freerun-clinics er wordt voorgelezen in een tipi tent.

Het Staalmanplein biedt programma voor jong en oud!

Programma voor (jong-)volwassenen

14:00 Inloop Verhalenfeest & welkom nieuwe bezoekers

14:30 Muzikaal 1,5 meter optreden o.l.v. Onur Kaletas

14:40 I am Nape, Goochelshow & rap

15:00 Verhalen, verhalen; talkshow geleid door Mireille Bruin, met muzikale intermezzo’s

Gasten / Schrijvers

Christine Otten: ‘Een van ons’ - Mohamed Mahdi: El Hizjra & verbinding door tekst en cultuur Tofik Dibi; 'Het monster van Woke Ness', - Robert Vuijsje: 'Maar waar kom je écht vandaan'en onder voorbehoud: - Ruben Koops: ‘Ahmed Aboutaleb’ - - Sinan Çankaya; ‘Mijn ontelbare identiteiten’

16:15 DJ & boeken- en informatiemarkt (signeer sessie met de aanwezige schrijvers)

16.45 Nora Akachar; korte scenes uit “Trauma’s van Nora”

17:00 Muzikaal 1,5 meter optreden tot einde van het programma op het plein

17:30 Inloop in casa Sofia voor Publiek debat “verhalen maken de buurt || de buurt maakt verhalen”. In samenwerking met het Center for Urban Studies (CUS) van de UvA gaan Moska Ghazizoi en Mohamed Mahdi met het publiek in debat over veranderingen in de buurt en hoe bewoners hier tegenaan kijken.

Andere activiteiten

Freerunner Luciano Balestra neemt je mee tijdens de freerun-clinics, deze urban sport wint de harten van jongeren en creëert saamhorigheid in plaats van concurrentie en competitie.

De Kracht van de Tuinsteden

Op het Staalmanplein ontvangt acteur/gids Marc Staljanssens kleine groepen en leidt ze tot in het Staalmanpark. Hij stopt op 4 plekken onderweg. Op iedere plek vertelt hij een kort verhaal (in een vorm van teruggeef theater) met betrekking tot de buurt.

Meer over het festival op Facebook of Instagram. Dit festival is van Amsterdamse Helden, een project van documentairemaker Julia Strijland. Kijk naar de trailer van de documentaire over de Diamantbuurt.

Dit festival is onderdeel van Verhalenfestival Nieuw-West en is in samenwerking met onze partners: de Einsteinschool, Casa Sofia, Combiwell, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), het Centre for Urban Studies (CUS) en de Gemeente Amsterdam Nieuw West, tot stand gekomen.

Weer of geen weer, het Grote kleine Verhalenfestival gaat door!

Het Grote kleine Verhalenfestival in het Staalmanpark Nieuw-West gaat door. Weer of geen weer, in verband met Corona zowel online als live. Houd de FB pagina in de gaten voor updates.

Het Grote, Kleine Verhalenfeest op 1,5 meter.