de drie Spring High-leerlingen tijdens hun gesprek met Heidi Deuning bij De Brug
de drie Spring High-leerlingen tijdens hun gesprek met Heidi Deuning bij De Brug (Foto: aangeleverd )

Geschiedenis uit de eerste hand

NIEUW-WEST - Ouderen met een Surinaamse, Antilliaanse of Indische afkomst werden afgelopen week door leerlingen uit de tweede en derde klas van Spring High in Slotermeer geïnterviewd. Bij het lesproject Koloniale Sporen in mijn Buurt leren zij niet uit een geschiedenisboek, maar uit eerste hand van de mensen die het meemaakten.

Hoe was het om in een voormalige kolonie van Nederland op te groeien?

Hoe was het om in een voormalige kolonie van Nederland op te groeien? Hoe ging men met elkaar om? Hoe was de aankomst en het ontvangst in ‘vaderland’ Nederland? Wat liet je achter, wat nam je mee en geef je door?

Deze en andere vragen stelden de leerlingen aan buurtgenoten, waaronder de in Suriname geboren Roy Carter en Els Winkelaar, die begin jaren vijftig werd geboren op Kalimantan in een tijd dat steeds meer Indische Nederlanders werden gerepatrieerd.

Jongste generatie

Op de foto de drie Spring High-leerlingen tijdens hun gesprek met Heidi Deuning bij De Brug, het ontmoetingscentrum in Geuzenveld. Zij vertelde de tieners over haar tijd in voormalig Nederlands-Indië. Zo leert de jongste generatie door ontmoeting met mensen uit hun buurt.

Zo wordt de geschiedenis levend gehouden en niet vergeten.

Vele persoonlijke verhalen zijn te lezen op www.inmijnbuurt.org. Meedoen als verteller? Mail dan naar Christine de Pee via info@inmijnbuurt.org of bel op 06 816 834 18.