Afval, het blijft onderwerp van gesprek.
Afval, het blijft onderwerp van gesprek. (Foto: aangeleverd)

Lezer schrijft over afvaloffensief

Goedendag,

Ik reageer op uw artikel in de Westerpost week 47 inzake het afvaloffensief van de Gemeente Amsterdam. Maar ook uw artikel van week 48 over het plastic zwerfafval Plein 40-45 ,prima initiatief, behandelt dit onderwerp.

Ik heb al eerder met de reinigingsdienst gesproken en gemaild, men is zeer welwillend, maar de problemen zijn niet opgelost.

Ik behoor bij de mensen die één of tweemaal per week met knijper en afvalzak probeer de omgeving een beetje schoon te houden en dat valt vaak niet mee. Ik loop het rondje: Jan van Zutphenstraat, Jan Smithstraat, Pieter Calandlaan en H. Gerhard inclusief het plantsoen van de Hoekenes. In dit stukje zijn 5 containerplekken en 4 grofvuilplekken.

Corona niet alleen de oorzaak

Behalve door het nonchalant weggooien van blikjes, ook in het plantsoen, wordt veel straatvuil veroorzaakt door wegwaaiende kartonnen dozen. Deze dozen worden bijna steeds naast de papierbakken gezet, ook door winkeliers. Vaak zijn ze gevuld met andere rommel en zit het piepschuim er nog in. De papierbakken zijn volstrekt ongeschikt voor deze dozen en daarbij zichtbaar zo goed als altijd vol of verstopt. Voorstel: reserveer de papierbak voor papier, zoals kranten en dergelijke, en zet draadstaal/gaas korven neer voor karton. Deze hebben het voordeel dat zichtbaar is dat ze vol zijn en daarnaast zal door de regen het karton zacht worden. Niet heel mooi maar je voorkomt dat de rotzooi door de wijk waait.

Daarnaast zorgt de berg van grofvuil voor veel overlast. Bij ons zijn veel verhuizingen met het gevolg dat als vrijdagmorgen de rommel wordt opgehaald zaterdag en zondagmorgen de eerste stortingen al weer op straat liggen. Dit houdt dus in dat we de hele week op de berg met rommel kijken. Er gaan in een jaar heel weinig weken voorbij met in het weekend een schone stoep. Op de hoek: Jan Smithstraat/Jan van Zutphenstraat en ook op de hoek Jan Smithstraat/P. Calandlaan is er altijd een berg met rotzooi. Deze plekken zijn ongetwijfeld bij de reiniging bekend. Voorstel: rijd maandag morgen even langs met een kleine auto en gooi het losse en lichtere vuil dat niet in de container past in de kleine laadbak.

Ik zie wel zeer regelmatig die kleinere auto’s rijden maar die stoppen alleen even, overleggen wat en rijden weer door. Ik heb van ze begrepen dat dat hun taak niet is. Ook handhaving zie ik met regelmaat langskomen en maken dan soms rapport op, maar op de het grofvuil staat zelden een afzender.

Met regelmaat komt de veegwagen langs die de straat schoonveegt. Dat is ongetwijfeld de moeite waard maar die komen door de geparkeerde auto’s niet langs de randen waar het vuil ligt. Dat werkt alleen goed als er mensen bijlopen die de rommel naar de straat vegen. Jammer dat ze soms een paar weken achter elkaar komen en dan weer een tijd niet. Voorstel, als het mogelijk is,: kom bijvoorbeeld wekelijks op een vaste dag.

In uw artikel noemt u de corona crisis, dat heeft zeker wel wat meer rotzooi gegeven maar is niet de belangrijkste oorzaak van de rommel, ik pleit voor een andere aanpak.

Vriendelijk groet,

P. Veenendaal