Ambassadeur Annemarie toont het goed nieuws, terwijl de rest digitaal meekijkt.
Ambassadeur Annemarie toont het goed nieuws, terwijl de rest digitaal meekijkt. (Foto: Brandeisfotografie)

Groep Mars van de Driesprong wint Textielrace

NIEUW-WEST - Negen basisscholen in Amsterdam namen het vorige maand tegen elkaar op in de eerste editie van de Textiel Race. Een laatste tussenstand liet de spanning hoog oplopen. Twee basisscholen zaten elkaar op de hielen: Winford uit stadsdeel Zuid en De Driesprong in Sloten, stadsdeel Nieuw-West.

Kleding, gordijnen, tafellakens en handdoeken kregen een tweede leven

Slechts veertien punten zaten er nog tussen de nummers een en twee in de race waarbij leerlingen zoveel mogelijk textiel moeten inzamelen. Textiel dat na sortering nog goed genoeg is om een tweede leven te krijgen als kleding of, als het onbruikbaar blijkt, gerecycled te worden tot bijvoorbeeld gordijnen, tafellakens en handdoeken.

Een rotje

En dus hadden de leerlingen van groep ‘Mars’ van basisschool De Driesprong in Sloten zich, zoals hun juf Carmen het omschreef, helemaal een rotje gesjouwd. Met zelfgemaakte flyers maakten ze reclame voor de inzamelingsactie, waarna de aanmeldingen van buurtgenoten en ouders om hun oud textiel weg te geven binnenstroomden. Dat leverde maar liefst 1465 kilo aan volle zakken op. Genoeg voor een eerste prijs, bleek vrijdag 20 november, toen Pepijn Rademakers van Textiel Race het goede nieuws in de klas kwam vertellen.

Schoolreisje

Via het digibord keken naast enkele ouders ook Textiel Race-baas Timmy de Vos, Vivian Hartlief van de gemeente Amsterdam, en Maarten van Renssen van Curitas Textielinzameling - de samenwerkende partners in dit alles - mee hoe blij de kinderen reageerden op hun eerste prijs. Ook blij was schooldirecteur Sandra Kooks, die via een scherm aanwezig was, en niet op school, omdat ze die ochtend oma was geworden. Duurzaamheidsambassadeur Annemarie Rakhorst was wel in de klas om de oorkonde uit te reiken en de kinderen te vertellen dat ze een schoolreisje naar wetenschapsmuseum NEMO hadden gewonnen.

Zelf bijdragen

Met ook nog een live verbinding met de textielinzamelingsfabriek in Ede en een lesje duurzaamheid van ambassadeur Annemarie kreeg de feestelijke uitreiking een mooi educatief tintje. “Textiel Race maakt het inzamelen van textiel leuk en leerzaam,” aldus Pepijn Rademakers tot de Westerpost. “Kinderen leren dat van afval nieuwe dingen kunnen worden gemaakt. Dat ze zelf kunnen bijdragen hieraan en dus aan een milieuvriendelijke wereld.” Erik Bobeldijk, dagelijks bestuurder van stadsdeel Nieuw-West, vindt het “super zoals jongeren zich inzetten voor hergebruik van kleding” en is trots op De Driesprong, liet hij weten. De allereerste Textiel Race smaakt zeker naar meer. Op naar de tweede editie.

Shirley Brandeis