Bezoekers worden verleid voortaan duurzame boodschappentassen te gebruiken.
Bezoekers worden verleid voortaan duurzame boodschappentassen te gebruiken. (Foto: Brandeisfotografie )

Plastictest op Plein ’40-‘45

NIEUW-WEST- Al jaren strijden gemeente, ondernemers en bewoners tegen het vele plastic dat zwervend de buurt vervuilt. Een week lang werd in Slotermeer extra aandacht gegeven aan dit probleem.

Zero Mica is het doel en de naam van de actie, aangezwengeld door bewoners die met buurtbudget de strijd aangaan. Op Plein ‘40-‘45, waar het meeste plastic voor boodschappen in omloop is, werd vorige week intensief actie ondernomen. Het gebruik van een duurzame boodschappentas werd gepromoot, medewerkers van Cascoland bedrukten tassen met ‘moeder’ in alle talen, een speciaal ontworpen tas was te koop voor 50 cent, kooplieden prezen deze en een goedkoper versie aan hun kraam aan en er waren verschillende proeven met onder andere papieren patatbakjes.

“We kijken deze week wat werkt en wat niet,” vertelt Jan van der Borden, een van de actieve bewoners. “De boodschappentas is een groot succes. We hebben er in één week al duizend verkocht.” Iedereen zegt dat het anders moet, weten de betrokkenen. Maar doen is een tweede. De bewonersgroep pakt het vrolijk aan, met eerder een liedjeswedstrijd en een tassenontwerpwedstrijd. Van der Borden: “We moeten nu doorpakken. Dit kan echt het schoonste plein van Nederland worden.”

De gemeente, bewoners en marktkooplieden gaan na de testweek kijken wat wel en wat niet werkte in de strijd tegen plastic zwerfafval. Kleine quick wins zijn te behalen met extra prullenbakken, betaalde in plaats van gratis tasjes, een doek over de kraam tegen wegwaaiend plastic of tasjes op rollen in plaats van aan knijpers. De marktmeesters zullen hierop toezien. Van der Borden: "Wat we deze week ook hebben gemerkt is dat positieve aandacht enorm belangrijk is op de markt.”

Shirley Brandeis