Screenshot SDC-vergadering. Links: Fred Siegel en Alexander Grassi. Midden: Pieter Nijhof, Mohamed Alkaduhimi, Esther Tienstra. Rechts: Ton Stor, Sarah Biddel, Erik Bobeldijk.
Screenshot SDC-vergadering. Links: Fred Siegel en Alexander Grassi. Midden: Pieter Nijhof, Mohamed Alkaduhimi, Esther Tienstra. Rechts: Ton Stor, Sarah Biddel, Erik Bobeldijk. (Foto: Cees Fisser)

Moeizame SDC-vergadering

NIEUW-WEST - De vergadering van onze Stadsdeelcommissie (SDC) op 8 september verliep moeizaam. Halve of hele afspraken over het doel van agendapunt 'Mededelingen' waren niet bij alle SDC-leden geland. Dat leverde de nodige interrupties en vertragingen op, wat de snelheid en het kijkplezier niet bevorderde.

Uit de Stadsdeelcommissie

Bij de 'Actualiteiten rondom Corona' meldde DB-voorzitter Emre Ünver (GroenLinks) dat het hem gelukt is om ook in Nieuw-West een 'testlocatie' te krijgen. Hoewel details over de locatie en openingstijden nog ontbreken, is zo'n testlocatie in dit stadsdeel - met de meeste coronabesmettingen - natuurlijk geen overbodige luxe.

Kibbelende SDC

Even later ontstond onenigheid over het agendapunt "Mededelingen": of dat 'mondeling' of 'uitsluitend schriftelijk' afgehandeld moet worden. Volgens SDC-voorzitter Sarah Biddle (De Aker, Sloten, Nieuw Sloten (DASNS); GroenLinks), Alexander Grassi (DASNS; VVD) en Mario van Dregt (DASNS; 50+) was de afspraak 'uitsluitend schriftelijk'. Biddle veranderde van mening toen Anissa Bouhassani (Geuzenveld, Slotermeer, Sloterdijken (GSS); PvdA) en Pieter Nijhof (Osdorp; GroenLinks) vonden dat een mondelinge toevoeging, naast schriftelijke inbreng, mogelijk moest zijn. Verder verwees Biddle de discussie (terug) naar de Agendacommissie, en gaf ná de PvdA (geen Mededelingen) het woord aan Pieter Nijhof voor diens Mededelingen. Nijhof was nog geen 6 seconden aan het woord over zeer lokale gebeurtenissen, toen Van Dregt hem in de rede viel (interrumpeerde). Maar Biddle kapte Van Dregt af, met "We gaan nu geen procesdiscussie houden." Nijhof begon opnieuw. Toen Van Dregt even later Nijhof nogmaals interrumpeerde, riep Nijhof "dat Van Dregt naar de voorzitter moet luisteren!". Fred Siegel (Osdorp; VVD) merkte op dat interrumperen "het hoogste recht is in de vergadering." Volgens Biddle zijn interrupties bij Mededelingen niet aan de orde. Daarna mocht Nijhof alsnog vertellen welke activiteiten GroenLinks de afgelopen twee weken had bezocht. Toen daarna Van Dregt alsnog het woord kreeg, zei hij dat hij zich geschoffeerd voelde door de voorzitter, omdat die hem al afkapte nog voordat hij inhoudelijk iets had kunnen zeggen. Mohamed Alkaduhimi (Slotervaart; DENK) zei "plaatsvervangende schaamte te hebben over het kibbelen als kleine kinderen". Esther Tienstra (GGS; GroenLinks) wilde graag een overzicht van alle actuele procedures voor SDC-vergaderingen.

Insprekers uit MAP 1&2

Twee insprekers kregen het woord over de "Herinrichting Middelveldse Akerpolder".

De eerste inspreker had - namens de 'Bewonerscommissie MAP' - kritiek op een flyer waarin stond "dat er een uitbreiding komt van het aantal afvalcontainers". De inspreker was daar heel blij mee. Totdat ze de locaties voor die containers zag, en bleek dat het aantal plekken gehalveerd zal worden. "Hierdoor worden de loopafstanden van huis naar containers voor sommige mensen veel te lang. We willen de huidige plekken te behouden." Verder vroeg ze bij de planning van de werkzaamheden rekening te houden met maatregelen die nodig zijn om "van het aardgas af te komen". Anders moet de straat weer open.

De tweede inspreker had zijn punten al vooraf ingestuurd. Die zijn te lezen op nieuw-west.notubiz.nl. Het ging hem vooral om het behouden van paaltjes die inrijden in 4 straten voorkómen. In de Herinirichting staat dat de gemeente van plan is die paaltjes te verwijderen. Volgens Europese regelgeving zou dat verplicht zijn, zodat Aanvullend Openbaar Vervoer mensen met een lichamelijke beperking tot 'voor de deur' kunnen afzetten. Daarnaast verweet de inspreker het stadsdeel, dat die de mogelijkheid tot inspreken bij deze vergadering niet had aangekondigd. SDC-voorzitter Sarah Biddle zei dat de aankondigingen van SDC-vergaderingen "wel elke week in de Westerpost staan". [Dat is niet helemaal juist: het stadsdeel had de SDC-vergadering van 8 september niet in de Westerpost gepubliceerd; CF]

Mustapha Daher (DASNS; PvdA) vroeg de inspreker van welke inspreekmogelijkheden bij gebruik gemaakt had. Mario van Dregt vroeg of de inspreker een tegenstrijdigheid zag: "Aan de ene kant is het stadsdeel van plan om het aantal locaties van afvalcontainers te verminderen, waardoor bewoners verder moeten lopen met hun afvalzakken. Aan de andere kant wil het stadsdeel paaltjes verwijderen, zodat bewoners dichter bij huis afgezet kunnen worden met AOV."

Voor zover de inspreker kon nagaan, is hij sinds oktober 2013 naar alle informatiebijeenkomsten geweest. Gekscherend had de inspreker al eens gezegd, "dat in de toekomst de bewoners met het AOV hun vuilniszakken naar de containers moeten brengen, zo ver lopen is het geworden."

DB-lid Openbare Ruimte, Erik Bobeldijk (SP) bestreed de gedachte dat er niet naar bewoners geluisterd is. Sinds 2013 zijn diverse bewonersavonden geweest; bij een aantal was hij ook zelf aanwezig. Ook heeft hij met bewoners een schouw door de buurt gehouden. Wat de grote afstand tot de afvalcontainers betreft, kent Bobeldijk de bezwaren. "Het is", zei hij, "een direct gevolg van de beleidskeuze van de Gemeenteraad, die voor de gehele stad van toepassing is." Dit is efficiënter bij het ophalen en afvoeren van het afval en het leek hem niet juist om voor deze buurt een uitzondering maken. Wat betreft de paaltjes in de straten die verkeer weren, ze Bobeldijk dat hij laat uitzoeken wat er binnen de Europese regelgeving nog wel mogelijk is. Zijn ambtelijke ondersteuning gaf toe dat de passage in de flyer over het aantal containers onjuist was. Hij bood hiervoor zijn excuus aan. Het aantal containers neemt af, maar de inhoud van veel containers neemt toe, van 3 naar 5 kubieke meters. In de planning bleek het niet mogelijk om de Herinrichtingswerkzaamheden te combineren met "van het aardgas af".

Volgende week: Evenementenbeleid


Cees Fisser