Praat over plasklachten.
Praat over plasklachten. (Foto: aangeleverd)

Nationale Plasdag: Aandacht voor incontinentie

OSDORP – Om plasklachten beter bespreekbaar te maken organiseert Continentie Stichting Nederland (CSN) voor het zevende jaar alweer de Nationale Plasdag. Dit jaar vindt deze dag op 17 september plaats.

In Nederland heeft een half miljoen mensen last ongewenst urineverlies. Uit onderzoek blijkt dat deze klachten een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Zo durven mensen met plasklachten de deur niet zomaar uit, ervaren zij een gevoel van ongemak en zijn ze altijd op zoek naar het dichtstbijzijnde toilet.

Bekkenoefentherapeut Reem Izzet helpt dagelijks mensen met incontinentie in haar praktijk in Osdorp. Ze vertelt: “Mensen aarzelen vaak om hulp te zoeken bij ongewenst urineverlies. Het is nog steeds een taboe. Dat is jammer, want incontinentie is meestal goed te verhelpen. Vooral veel ouderen accepteren ongemakken als ongewild verlies van urine en ontlasting of obstipatie, omdat ze denken dat het bij de leeftijd hoort. Dat is niet altijd zo; met behandelingen valt nog veel te bereiken, ook bij vrouwen én mannen op hogere leeftijd. Hopelijk trekt deze Nationale Plasdag mensen over de streep toch iets aan hun klachten te doen.”

Bij de behandeling van incontinentie leren mensen eerst over de locatie en de functie van de bekkenbodem. “Voor veel mensen is dat op zich al een openbaring”, vertelt Reem. Daarna volgen toiletadviezen en er wordt geleerd om de spieren rond het bekken te herkennen en beter te gebruiken. “Zodat de bekkenbodem en omliggende spieren weer een samenwerkend geheel worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een oefenprogramma en oefenmateriaal.”, voegt ze daaraan toe.

Reem behandelt ook veel zwangere of pas bevallen vrouwen met incontinentie. Ze licht toe: “Rondom de zwangerschap is de kans op incontinentie groot door alle veranderingen van het lichaam. Met gerichte oefeningen en houdingsadvies kunnen dit soort klachten gelukkig al snel verminderd worden.”

Bekkenoefentherapie wordt vergoed uit alle aanvullende verzekeringen. Loopt u ook rond met incontinentieklachten? Voor meer informatie, of om een afspraak te maken met Reem Izzet, kunt u haar praktijk bellen via telefoonnummer 020-6104114.

Oefentherapie Mensendieck Pieter Caland. Pieter Calandlaan 341, Amsterdam.