Gökhan Aksoy draagt voor over de Sloterplas.
Gökhan Aksoy draagt voor over de Sloterplas. (Foto: Annemarie Libbers)

Aksoy: “poëzie is verbindend en helend!”

NIEUW-WEST - Bewoners elkaar op een andere manier laten ontmoeten. Dat is het doel van Gökhan Aksoy. De dichter (in 2015 de eerste officiële stadsdeeldichter van Nieuw-West), is oprichter van het Huis der Letteren en wil met taal de buurt mooier maken. Jonge en oudere bewoners deden eerder dit jaar mee aan een poëzieproject. Daaruit ontstonden de poëziewandelingen. Wandelt u ook een keer mee?

Groeten uit Nieuw-West!

Wat is het Huis der Letteren?

Aksoy: “Het Huis der Letteren wil schrijven en voordragen promoten. Zowel proza als poëzie. Bij die laatste ligt mijn hart. Ik ben een jaar stadsdeeldichter geweest – ook nog eens de allereerste – en na het afzwaaien heb ik het Huis opgezet, als stichting. Ik heb een fijn team van betrokken vrijwilligers en professionals uit de buurt om me heen. We organiseren workshops en literaire avonden – Poëtische Ontmoetingen genaamd - en zijn hiermee ook een kweekvijver voor jong talent geworden. Iedereen mag met een zelfgeschreven gedicht, verhaal of lied op het podium voordragen. Als ware het een laboratorium waar je kunt uitvinden wat je kunt en wilt. Als je dat eenmaal weet, dan is er ons jaarlijkse event ‘Sounds of West’ om een stap verder te gaan.”

Waarom wil je zo graag poëzie op de kaart zetten

“Allereerst omdat ik zelf graag dicht. En ook omdat ik het fenomeen stadsdeeldichter – of zoals ik het zelf graag noem: Dichter des Stadsdeels – vaak moest uitleggen. Hoe meer mensen mij zagen optreden, hoe meer mensen het toen begrepen. Gedichten schrijven, en deze voordragen, is een van de oudste kunstvormen en een manier om te communiceren. Dichten is, net als schilderen bijvoorbeeld, een lang en mooi proces. Om dat met elkaar te delen, maakt dat je je met elkaar verbonden voelt. Kortom, poëzie is verbindend en helend!”

Heb je toen de coronacrisis begon veel gedicht?

“Ik ging gewoon door. Omdat het kon en omdat het mij goed deed. Voor Nieuw-West TV van Eigenwijks heb ik rondom de herdenking van 4 mei een gedicht over 75 jaar vrijheid geschreven en voorgedragen. Online, want ontmoeten kon niet. In die tijd is ook het Zondags Huispodium opgezet; een digitale podium waar dichters hun gedichten online – via onze website, maar ook via Facebook en YouTube - konden delen. Vlak voor de lockdown had ik net een mooi ansichtkaartenproject afgerond met de naam ‘Groeten uit Nieuw-West’.”

Wat houdt dat in?

“Jonge en oudere bewoners liet ik foto’s van en gedichten over hun buurt maken. Om zo door ‘dichtende’ ogen naar Nieuw-West te kijken en elkaar op een andere manier te ontmoeten. Daarvan hebben we ansichtkaarten met ‘Groeten uit Nieuw-West’ erop gemaakt. En een poëzieroute met 25 plekken, verdeeld in drie verschillende routes, waarbij de mensen die de gedichten hebben geschreven zelf voordragen en vertellen over hun binding met de plek. De twee wandelingen in augustus, coronaproof, waren erg leuk. Ik voelde me echt een gids en bewoners raakten mooi met elkaar aan de praat. In het najaar gaan we weer op pad.”

En toen was er de Nieuw WeSter Cultuurprijs!

“De nominatie was al superleuk. En zaterdag kreeg ik tijdens het Sloterplasfestival, dat de CreamClub jaarlijks organiseert, te horen dat ik de prijs heb gewonnen! Een grote eer, want naast mij waren ook een klassieke muziekmaker en een theaterregisseur genomineerd. Wat het voor mij betekent? Dat men mijn inzet - met zeer beperkte middelen – voor een goed cultureel klimaat in stadsdeel Nieuw-West waardeert. Stadsdeelwethouder Ronald Mauer deed de overhandiging en sprak mooie woorden. Dat ik niet alleen dicht, maar ook poëzie op de kaart zet. Mooi, toch!”

Huis der Letteren

Huis der Letteren ontvangt steun van stadsdeel Nieuw-West, Combiwel, Eigenwijks en Fonds voor Nieuw-West. Meer steun, om niet te blijven dromen, maar werkelijk te verbinden, is van harte welkom. Voor informatie hierover, voor de agenda en voor aanmelding voor de nieuwsbrief: huisderletteren.nl. Een wandeling is gratis. Ansichtkaarten (à 25 stuks) kunt u voor €10,-. krijgen via Huis der Letteren, boekhandel Meck en Holt op Tussenmeer 46 en bij Cigo Brouwer aan de Burgemeester De Vlugtlaan 178.


Shirley Brandeis