Kinderen spelen graag in de Natureluur.
Kinderen spelen graag in de Natureluur. (Foto: lev dolgachov)

Natureluur, Yes we can!

NIEUW-WEST - Weer iets geleerd van de afgelopen raadscommissie op zoom, of liever van onze bestuurscommissie: de aanzuigende werking van de "Dixie" (mobiel toilet) op groepen mensen. Wist ik niet. Ik voel me individueel niet specifiek aangezogen, maar ik ben dan ook geen groep. Zo is dat.

Waar ging het om tijdens de afgelopen raadscommissie zitting? Onze Natureluur. Dat is een prachtige kinder natuurspeelplek in het Sloterpark.. Een publiek paradijsje van heuveltjes, dalen, een stroompje en een kuitdiep vijvertje met klauterdingen over het water, een vuurstookplek, boomhut, picknicktafels onder de bomen, een moes -en kruidentuin, een grote speelweide, totempalen enz. Voor kinderen hier in Nieuw West de herinnering van eeuwige zomers en heerlijk spelen. Door Stichting Natureluur worden voor hen op woens- en zaterdagen allerlei activiteiten georganiseerd. Alleen...er is geen openbare toiletvoorziening. Aangezien de Natureluur, zoals bedoeld, ook druk wordt bezocht buiten de georganiseerde activiteiten in het hoogseizoen door gezinnen, wordt dit gebrek aan openbare toiletvoorziening als een groot probleem ervaren door de bezoekers, de stichting, vrijwilligers en omwonenden. De mens, groot en klein, moet nu eenmaal naar het toilet. In hoge nood wordt er dus maar in de aangrenzende Heemtuin en Ruige Riet 'de neus gepoederd". Mag men dus heel alsjeblieft een Dixie? Ik zou zeggen twee. Ook een invalide-dixie, lijkt me. Nou, nee dus.

Bestuurder Ronald Mauer meldde dat "zoals bekend" een "Dixie" een aanzuigende werking heeft op grote groepen bezoekers. Dat schijnt een onwrikbare leuze van ambtswege te zijn. Nu wordt de Natureluur recentelijk ook geplaagd door een grote groep schorriemorrie uit Amsterdam Noord, die in de Natureluur hele wanden bierkratten bouwen, de gezelligheid verhogen met boomboxen, confettikanonnen,, opblaas paleizen en bergen plofdieren voor op de barbecue. Na de pret wordt alles achtergelaten en vertrekt men ladderzat weer met de, in het park geparkeerde, maar niet beboete, auto's en bussen huiswaarts. En dat allemaal zonder dat een Dixie hen van over het IJ lokte. Maar onze bestuurders verwachten kennelijk dat met de plaatsing van toiletvoorziening het schorriemorrie tot voorbij Appelscha komt aangezogen. Zoiets zingt zich immers rond in schorriemorrie-netwerken? Nou, daar zijn we mooi klaar mee.

Maar is er dan geen licht in deze tunnel? Jawel. Er is door de raad aangedrongen op een verkenning van een integrale aanpak voor overlast en onze stadsdeelvoorzitter wordt naar de Stopera gestuurd om een vorm van officiële sluitingstijd van de locatie te bepleiten. Dat kan dan het kader vormen voor handhaving

Ik ga ervan uit dat een integrale aanpak wel degelijk stappen in de goede richting opleveren. Maar snel gaat zoiets niet. Ondertussen moeten ouders en kinderen,, opa's en oma's hun behoefte maar blijven doen in het groen. Hygiënisch ook. Dus beste heren bestuurders B en M. plaats, hangende het verkennen van de integrale aanpak, gewoon die Dixies en een handenwas-zuiltje a.u.b..Of realiseer het buurtbudgetplan voor het toilethuisje. Lijkt me qua basishygiëne en zeker in covidtijd op zijn minst aan de orde. En wel zo aardig om de stichting de Heemtuin, Natureluur, plantsoenmedewerkers, vrijwilligers en omwonenden niet letterlijk met de stront te laten zitten.

We raken als actieve en betrokken burgers samen met de bestuurscommissie nu net zo goed op stoom, met Plein 40-45 en het Sloterstrand. Nu nog ons aller geliefde Natureluur uit de sores slepen. Yes, we can!


Jorine van Hooijdonk

Omwonend. (buurtbudget Plein 40-45, plan 77,: 10 extra gele bakken Sloterstrand).