Omwonenden wederom gepasseerd

NIEUW-WEST - Over het voornemen grootschalige evenementen toe te laten op de Tuinen van West werd op 2 december 2019 het MANIFEST “ Van muziekfestival naar Buurtfestival” , voor een leefbare woonomgeving rondom de Polderheuvel gepresenteerd. Waarin een reconstructie van een falend overleg en een toekomstvisie inzake festivals op de Polderheuvel werd gepresenteerd.

Omwonenden gepasseerd bij opstellen van het Concept Evenementenbeleid Polderheuvel

Meespraak

Juist nu de overheid in de nieuwe omgevingswet inzet op participatie van burger, waarin meespraak in planontwikkeling en besluitvorming een dwingende instrument is geworden. Gemeenten dienen hun beleidsplan te begeleiden met gedegen rapportage hoe de “meespraak” vorm is gegeven en de resultaten in de plannen zijn verwerkt. Helaas, de ontwikkeling van een nieuw beleid met betrekking tot evenementen op der Polderheuvel zou een uitgelezen moment zijn geweest om het eerder falende overleg nu eens goed vorm te geven.

Zonder overleg

Helaas, zonder enig overleg met omwonenden en de opstellers van het manifest, zonder ook maar een woord aan de voorstellen in het manifest te besteden werden de bewoners geconfronteerd met gewijzigde plannen voor het gebied.

Waarin, geheel in tegenstelling tot eerder afspraken en tegen alle adviezen van deskundigen in voorbijgaande aan rapportages, en zelfs de eigen GGD in, het terrein opeens geschikt acht voor grootschalige dance evenementen met een geluidsbelasting op de woningen van maar liefst 88 dB(C) en een toestroom van duizenden bezoekers.

Een waarde waarvan de eigen GGD stelt dat dat leid tot een onleefbare situatie en tot potentiële volksgezondheidschade. De gevolgen van deze activiteiten reiken tot Halfweg/Zwanenburg, Osdorp en Geuzenveld.

De gemeente is volgens de rijksoverheid gehouden aan taken die direct van belang zijn voor haar inwoners. Grootschalige dance evenementen die landelijk, en zelfs internationaal belangstelling trekken behoren daar niet bij, zeker niet wanneer die tot voor haar eigen inwoners onleefbare situaties leid.
Tot 10 december is de mogelijkheid daartegen in verweer te komen. Op de website www://geenn1.nl kan nadere informatie over het voorgenomen besluit, het Manifest en een voorbeeld voor bezwaar worden gevonden.


Door: Chris Nierop, Amsterdam Medeauteur Meet en Rekenmethode.